Član Predsjedništva BiH

Dodik: S Komšićem i Džaferovićem sam razgovarao do jedan ujutro, ne pristajem na ANP

dodik
Reuters/PIXSELL
06.11.2019.
u 16:08

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako situacija u BiH, u vezi s formiranjem vlasti, ostaje nepromijenjena.

- Ne postoji nikakva inicijativa u vezi s mogućnošću uspostavljanja Vijeća ministara. Sinoć smo ovdje gospodin Džaferović, Komšić i ja u nekoliko sati razgovora pokušali razgovarati i vidjeti na koji način bismo mogli to pitanje pokrenuti sa stanovišta onoga što je nadležnost Predsjedništva, a to je da imenuje kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara. U tom razgovoru sam iznio određene prijedloge u vezi s tim, ali i ukazivao na potrebu da se uvaže stavovi koje je jasno iznijela Europske komisije u ranijem razdoblju, koja nije postavila pitanje integracije u NATO savez kao pitanje u vezi s europskim integracijama – kazao je Dodik.

Dodao je kako u NATO-u s prostora Europa nije pet članica EU-a i da u tom pogledu postoji različita praksa.

- Što se tiče ranije donesenih odluka, na to je najbolje odgovorio član 3. Sporazuma stranaka potpisanog 5. kolovoza, a koji više ne važi, za koji sam ja prije nekoliko dana izrazio spremnost da može biti promijenjen u dijelu koji će rok trajanja promijeniti u novih deset do 15 dana, kako bi došlo do formiranja Vijeća ministara – izjavio je Dodik, piše Faktor. 

Kazao je kako nema namjeru inicirati nove sastanke, te je odbacio spekulacije kako postoje razgovori o formiranju vlasti.

- Ja za njih ne znam. Jedino ako to nije, ili netko to misli da jeste, a to je sastanak SDA i HDZ-a. Vjerojatno je na dnevnom redu pitanje formiranja vlasti u FBiH. Očito je da jedini zajednički imenitelj svih kriza u pogledu nerješavanja jeste SDA, i na razini BiH i na razini FBiH, kao i na razini nekih županija. Nemoguće je održati tezu o određenim blokadama, a da imate neriješen problem u vezi s nefunkcioniranjem institucija na razini FBiH – ocijenio je Dodik

Dodao je kako  je nemoguće očekivati da se putem nekih inicijativa koje dolaze od međunarodnog faktora može doći do nekog akta.

- Ja ne želim u tome sudjelovati i neću sudjelovati. Nećemo dati suglasnost za ANP. Onog trenutka kada predate prvi put taj ANP, vi ste se odredili za članstvo i postoji mogućnost da, u skladu sa praksama koje smo vidjeli, da sam NATO odlučuje kada će i hoće li nekoga primiti – poručio je član Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao kako je ta odluka iskazana Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS-a, koju on, tvrdi, poštuje. Priznao je postojanje odluka koje se odnose na NATO, ali neće podržati donošenje novih. Govoreći o radu institucija na razini BiH, kazao je kako postoji paraliza svih pitanja, a posebno onih u vezi s migrantskim problemima.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH članovi se, kako je kazao, nisu mogli usuglasiti oko pitanja za koja tvrdi da su protiv interesa srpskog naroda u BiH.

- Radi se o činjenici da je prije nekoliko mjeseci Predsjedništvo BiH razriješilo dva člana Upravnog odbora Centralne banke BiH. Onda su se neki žalili i Sud BiH je donio odluku o stavljanju privremene mjere zabrane provođenja te odluke. Prije nekoliko dana Sud je poništio tu privremenu mjeru. Džaferović osporava popunjavanje Upravnog odbora Centralne banke i time onemogućava da Srbi i RS imaju svoje predstavnike. To je loša poruka, tome sam se suprostavio – kazao je Dodik.

Dodao je da je s Džaferovićem i Komšićem sinoć razgovarao od sedam sati navečer do jedan poslije polnoći, ali dogovor nije postignut.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?