Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država

Milorad Dodik
13.11.2017.
u 11:26

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervju za beogradske Večernje novosti kako sanja i vjeruje da će taj entitet jednog dana biti država te da je njegov cilj da to postigne političkim sredstvima.

- Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Hoće li to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantiram, neovisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim neovisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima - kazao je Dodik.

Ocijenio je kako Republika Srpska ima sve elemente državnosti - teritorij, efektivnu vlast i narod koji to želi.

- Bili smo, i jesmo, država. Ali nam ne dozvoljavaju da to govorimo - naglasio je.

Na konstataciju da je zbog takvih stavova ušao u oštar sukob s dijelom međunarodne zajednice, predsjednik Dodik je kazao kako narod treba osloboditi stereotipa "da stranci ovdje mogu da rade što hoće, a da mi moramo da slušamo".

Naglasio je kako ne vjeruje u dobre namjere stranaca te da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko "mora da ode, ali da nitko drugi ne dođe".

Upitan kako napreduje zajednička deklaracija Srbije i RS-a o pravima srpskog naroda, kazao je kako bi ovih dana tekst deklaracije trebao razmatrati zajednički tim, i ukoliko se usuglase, tekst će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

- To će biti prvi put da skupštine Srbije i Srpske donesu identičan akt, i to je veoma važno - podcrtao je predsjednik RS-a.

Na pitanja što je za RS najvažnije da se nađe u tom dokumentu, Dodik je kazao:

- Mi ne želimo da budemo bosanski Srbi. Hoćemo da izrazimo da su Srbi, Srbi, gdje god da žive. Da nisu ničiji, da pripadaju svom narodu i vole Srbiju. Onima koji su napadali deklaraciju vjerojatno će smetati što nije napisano nešto nenormalno da bi oni imali čime da se zanimaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije