najavio podnošenje zahtjeva

Dodik traži ocjenu ustavnosti 1. ožujka kao Dana neovisnosti BiH

ustavni sud bih
27.09.2016.
u 16:16

Ako je 9. siječnja osporen, tražimo da po istim osnovama i 1. ožujak bude osporen. Ako je 9. siječanj smetao Bošnjacima u RS-u i bio razlog za odluku Ustavnog suda BiH, i mi smatramo za je 1. ožujka smetnja Srbima, rekao je Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je danas da će najkasnije do četvrtka zastupnička grupa SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a proslijediti zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH.

U obrazloženju zahtjeva će, kaže, stajati isti oni razlozi zbog kojih je osporen 9. siječanj kao Dan RS-a. Tražit će, kaže, da se 1. ožujka prilagodi za Srbe, kao što su to tražili Bošnjaci za 9. siječanj. 

- Ako je 9. siječnja osporen, tražimo da po istim osnovama i 1. ožujak bude osporen. Ako je 9. siječanj smetao Bošnjacima u RS-u i bio razlog za odluku Ustavnog suda BiH, i mi smatramo za je 1. ožujka smetnja Srbima, jer je tada održan referendum na kojem Srbi nisu sudjelovali, a Bošnjaci potvrdili odvajanje od bivše Jugoslavije, što je bio povod za rat – rekao je Dodik i naveo da se nikada nije glasalo za 1. ožujka kao praznik, nikada nijedan srpski predstavanik nije nazočio proslavi tog praznika i taj datum je u RS-u radni dan.

- Želimo da se otkloni diskiminacija i u tom pogledu se sud opredijeli – ustvrdio je entitetski predsjednik. Priznao je da se taj potez i mogao očekivati, nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a.

Dodik je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da je prikupljeno više od 21 potpis zastupnika Narodne skupštine RS-a da bi se pokrenuo postupak u Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih općih pravnih akata usvojenih u Parlamentu Federacije BiH, od konstituiranja 2014. 

Taj parlament, tvrdi se u zahtjevu koji je već pripremljen za Ustavni sud BiH, nije konstituiran u skladu s Ustavom, odnosno nije konstituiran u skladu s Ustavom zastupnička grupa srpskog naroda.

- Ovo pokazuje da nije točno da mi nemamo povjerenja u Ustavni sud BiH – dodao je Dodik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije