Republika Srpska

Dodik za to da predsjednik RS bude i predsjednik Vlade i član Predsjedništva BiH

Milorad Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
03.01.2015.
u 15:05

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi trebalo ozbiljno razmisliti o uvođenju predsjedničkog sustava u Republici Srpskoj kada se uđe u razgovore o reformi Ustava. Dodik je najavio mogućnost da do kraja aktualnog četvorogodišnjeg predsjedničkog mandata inicira ustavne promjene u tom pravcu.On je za “EuroBlic” rekao da mu je za takav prijedlog potreban opći konsenzus u Srpskoj, te da će u ovisnosti od političke situacije procijeniti hoće li uputiti službeni prijedlog.“Budući da mi je ovo drugi predsjednički mandat, prema Ustavu ne mogu se više kandidirati za tu poziciju. Bilo bi dobro da nakon isteka mog mandata Srpska bira predsjednika koji bi istovremeno bio i član Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.On je objasnio da bi to bila najbolja zaštita Srpske i njenog pozicioniranja na razini BiH, te da bi se pojednostavile mnoge stvari.Predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović istakao je da zbog dejtonske strukture BiH Republika Srpska ne bi mogla sama uvesti takav sustav.“Predsjednički sustav je najefikasniji, jer je predsjednik države i predsjednik Vlade i on je uglavnom i izvršni i predstavnički organ i ima nevjerojatno veliku vlast”, rekao je Kuzmanović.On je dodao da je u tom slučaju predsjednik vrlo efikasan, jer nema mnogo razina za odlučivanje.Kuzmanović je suglasan da bi uvođenje takvog sustava osiguralo zaštitu Srpske, ali prvu prepreku za to vidi u Vijeću naroda Srpske koje je još prije četiri godine blokiralo promjene Ustava, koje, između ostalog, predviđaju ukidanje smrtne kazne i proglašenje Banjaluke glavnim gradom Srpske.

Ključne riječi

Komentara 3

BE
bendz
18:55 03.01.2015.

Da predsjednik RS bude clan Predsjednistva B i H ima smisla.Da bude i premijer u isto vrijeme, malo previse, ne bi bilo zdravo po politicki sistem u drzavi.

CO
cope
20:16 03.01.2015.

I da predsjedava Evropskom Unijom I savjetom bezbjednosti UN-a

RO
rosa
09:53 04.01.2015.

Član Predsjedništva BiH. Predsjednik RS. Predsjednik vlade RS. Baji nedostaje još značajna funkcija u pravosuđu? Nema kriminalca koji ne razmišlja kako ostvariti što veći utjecaj u pravosuđu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?