HKD Napredak Žepče i Vitez

Dodjela književne nagrade „Anka Topić“ simbol poveznice Napretkovih podružnica

03.06.2021.
u 16:30

HKD Napredak Žepče i HKD Napredak Vitez organiziraju sutra navečer svečanu dodjelu književne nagrade “Anka Topić” u Domu kulture u Žepču.

Nagrada se dodjeljuje trima bosanskohercegovačkim pjesnikinjama za najbolju prvu knjigu poezije u posljednjih 6 godina.

Gordana Mišković, predsjednica HKD Napredak Vitez kaže za Hrvatski glasnik da je ova književna nagrada veoma značajna, a utemeljile su je Napretkove podružnice iz Viteza i Žepča 1998. godine

„Anka Topić je prva žena koja je objavila zbirku poezije u Bosni i Hercegovini. Rođena je i živjela u Žepču, a pokopana je u Vitezu 1955. godine. Prošle godine, 17. svibnja, na dan njene smrti nekolicina nas iz HKD Napredak je otišla na njen grob, upaliti svijeću. Odmah smo krenuli s inicijativom obnove spomenika na grobu koji se već bio urušio. Tako je nekako i krenula promocija imena Anke Topić, jer je među ljudima to ime dosta bilo nepoznato. Sada se dosta čulo za Anku Topić i zato smatram da je ova dodjela književne nagrade koja nosi njeno ime veoma značajan događaj“, rekla nam je Gordana Mišković.

Sam događaj će se održati u Gradskoj kavani Doma kulture u Žepču u petak 4. lipnja u 19,00 sati, uz poštivanje važećih preporuka nadležnih organa. Događaju će nazočiti tri laureatkinje čija imena će tada i biti objavljena.

“Anka Topić je bila članica HKD Napredak, čak je napisala i pjesmu u povodu izgradnje Napretkove zgrade u Sarajevu. U njenom rodnom gradu, u Žepču, Napredak se trudi očuvati spomen na Anku Topić, a odlukom Općine Žepče jedna od ulica nosi i njezino ime, kao trajni spomen i zahvalnost  Žepča za sve dobro što je ova pjesnikinja svojim radom donijela društvu Bosne i Hercegovine”, kaže za Hrvatski glasnik Josip Nikolić, član Središnje Uprave HKD Napredak.

Od kada je Napretka ističe se važnost suradnje podružnica međusobno i sa Središnjom upravom.

“Svjedoci smo u posljednje vrijeme sve učestalije razmjene sadržaja između podružnica, a nadam se da će uslijediti i  zajedničko aktivno djelovanje na stvaranju projekata. Napretku je potrebno i važno da bude otvoren prema vani, ali i prema unutra, dakle prema svojim sastavnim dijelovima. Ova suradnja podružnica Žepče  i  Vitez moguće da je prva formalizirana suradnja dvije podružnice nakon obnove Napretka 1990. godine, ali dozvolite da se time pozabave detaljnije kroničari Društva. U ovom vremenu pandemije više nego ikad je važna suradnja, a sve kako bi se publici donijelo pozivitvnih događaja koji će sveprisutnu napetost i grč barem na trenutak ostaviti sa strane”, rekao je Nikolić.

Brojne podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak aktivno rade, ali prostora za djelovanje u Napretku ima i više nego dovoljno. U Napretku se posebno ističe volja ljudi koji svojim volonterskim radom doprinose izgradnji pozitivnih društvenih procesa.

Treba naglasiti da Napretkova podružnica u Vitezu veoma aktivno radi, a jedan od ciljeva im je upravo i povezivanje s drugim podružnicama. Uz to, HKD Napredak u Vitezu broji deset sekcija, folklornu sekciju, tamburaški ansambl, harmonikaški orkestar, mažoretkinje, mješoviti ansambl, mušku pjevačku skupinu, ženski vokalni ansambl, a intenzivno traju pripreme i za likovnu sekciju. Ova podružnica broji oko 300 aktivnih članova koji se sastaju dva puta tjedno unutar svojih sekcija na probama.

Sastanak predsjednika Nikole Čiče i dopredsjednika Josipa Križanovića sa svim predsjednicima podružnica HKD Napredak iz Središnje Bosne

„Mi u Vitezu organiziramo naš kulturni četvrtak i nastojimo, ako ne svaki, onda svaki drugi četvrtak organizirati promocije knjiga, izložbe slika. Aktivno radimo i surađujemo s drugim podružnicama, posebice s podružnicom u Busovači i Zenici. Nedavno smo imali i sastanak svih podružnica u našoj Srednjobosanskoj županiji. Tu smo se svi bolje upoznali i dogovorili neke zajedničke aktivnosti. Jako dobro radimo i ponosna sam na rad voditelja svih naših sekcija“, ističe Gordana Mišković, predsjednica HKD Napredak Vitez.

Profesorica Gordana Mišković je, preuzimajući dužnost predsjednice HKD Napredak Vitez, istaknula da je kultura najvažnija u povezivanju i jačanju zajednice. Izrazila je nadu da će  u skorije vrijeme neke od viteških Napretkovih sekcija pokazati svoj rad i entuzijazam i u Tuzli, piše HKD Napredak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije