Usvojen Mehanizam koordinacije

Dogovoren put za napredak i pregovore s EU

24.08.2016.
u 09:00

Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojilo odluku o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH. Ovom odlukom definiraju se institucionalni i operativni sustavi i način ostvarivanja koordinacije institucija u BiH na provođenju aktivnosti u vezi s procesom integriranja BiH u EU, te zajednička tijela u okviru sustava koordinacije, njihov sastav, nadležnosti i međusobni odnosi. Koordinacija procesa europskih integracija podrazumijeva aktivnosti koje se provode u cilju osiguranja što većeg stupnja usklađenosti i koherentnosti u radu institucija svih razina vlasti u BiH u vezi s izvršenjem ugovornih obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europskih zajednica i njihovih država članica i BiH, kao i drugih obveza iz procesa europskih integracija, navodi se iz Vijeća ministara. Sustavom koordinacije uređuje se i način ostvarivanja komunikacije između institucija u BiH u cilju osiguranja i iznošenja usuglašenog stava uime BiH u komunikaciji s institucijama EU.

Odlukom se uspostavlja sustav vertikalne koordinacije, odnosno koordinacije između različitih razina organizacije vlasti BiH, za čiju provedbu se uspostavljaju zajednička tijela za provođenje koja uključuju sve razine vlasti.

Mehanizam koordinacije je dokument oko kojeg se bh. vlasti spore godinu dana. Bio je dogovoren početkom ove godine, ali do usuglašavanja nije došlo jer je Vlada RS-a iznijela primjedbe. Nedavno su lideri SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik dogovorili sve sporne detalje, ali bez Hrvata. U tom predloženom tekstu Mehanizma koordinacije izbačene su županije iz sustava odlučivanja, što je bilo neprihvatljivo.

Nakon toga je održan novi krug razgovora i postignut konačan dogovor. Nakon jučerašnjeg usvajanja na sjednici Vijeća ministara, još je ostalo da, nakon što je to uradila Vlada RS-a, i Vlada FBiH usvoji usuglašeni konačni tekst. Mehanizam koordinacije je bio preduvjet EU kako bi zahtjev BiH za članstvo u EU koji je predan u veljači bio i prihvaćen. Za danas je u Sarajevu zakazana nova sjednica Vijeća ministara BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije