Dragan Čović, predsjednik HNS i HDZ-a BiH

Dogovori li se Izborni zakon, vlasti u FBiH, kao i u državi, može biti za mjesec dana

24.12.2018.
u 07:00

Kraj još jedne turbulentne godine dočekujemo uz dodatnu neizvjesnost oko formiranja vlasti. Dugoočekivana odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu popune federalnog Doma naroda izazvala je lavinu reakcija, ali i odškrinula vrata mogućoj uspostavi nove vlasti. Ključno pitanje, zbog kojeg smo i došli u ovu situaciju, reforma izbornog zakonodavstva, i dalje je otvoreno. Zato je i logično da je to glavna tema blagdanskog intervjua s političkim liderom bh. Hrvata Draganom Čovićem.

Kako gledate na odluku SIP-a? Je li ona ubrzala uspostavu vlasti?

- SIP je nakon dugotrajnog usuglašavanja stavova donio odluku za koju većina vjeruje da može pomoći da se napravi barem prvi korak u formiranju vlasti, prije svega u Federaciji. Stranka koju predvodim, HNS i ja smatramo da izmjene Izbornog zakona može donositi isključivo Parlamentarna skupština BiH i mi ćemo na tome i dalje inzistirati kako bismo dobili Izborni zakon koji će poštivati minimum principa da je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo, kako je to definirano i u presudi Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”. U ovom trenutku SIP je iskoristio mogućnost da popuni određenu pravnu prazninu i vjerojatno će to omogućiti da se neki procesi otvore. SIP mora dati i naputak kako popuniti Dom naroda i vjerujem kako će vrlo brzo županijske skupštine imati mehanizam da mogu birati predstavnike u Dom naroda. Mi se s tim konceptom ne slažemo, ali kao legalisti uvažit ćemo tu uputu. Osobno sam uvjeren da ćemo bez izmjena Izbornog zakona teško dobiti izvršnu vlast u FBiH, ali tu smo da tražimo zajednička rješenja i uvelike u posljednjih petnaestak dana pregovaramo unutar FBiH kako bi se to rješenje pronašlo...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?