Statistika

Dok cijene u svijetu padaju, u BiH potrošačka košarica ponovno skuplja

trgovina
20.08.2022.
u 10:44

Dok cijene hrane na svjetskom tržištu padaju, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj. Upravo suprotno, rast cijena nastavljen je i u prošlom mjesecu, pa je tako sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec srpanj 2022. godine iznosila 2668,32 KM, i za 28,11 KM je skuplja u odnosu na lipanj 2022. godine, piše Večernji list BiH. BiH i svijet

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec svibanj 2022. iznosila je 1110 KM (posljednji podatak objavljen koji je objavljen Federalni zavod za statistiku). Minimalna plaća prema odluci Vlade FBiH je 543,00 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,59% dok je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom svega 20,35%. Samo za troškove prehrane četveročlanoj obitelji prošlog mjeseca bilo je potrebno 1233,50 KM, a prehrana čini čak 46,23 posto potrošačke košarice. Čak ni prosječna plaća ne može pokriti troškove prehrane obitelji, dok oni na minimalcu ne mogu kupiti ni hranu za pola mjeseca. S druge strane, indeks cijena hrane FAO za srpanj 2022. godine zabilježio je nagli pad. U prosjeku je iznosio 140,9 bodova, što je manje za 8,6 posto u odnosu na lipanj. Ovo je četvrto uzastopno mjesečno smanjenje, ali i dalje je za 13,1 posto iznad svoje vrijednosti u istom mjesecu prošle godine. Srpanjski pad bio je najveći mjesečni gubitak vrijednosti indeksa od listopada 2008. godine. Za to je najviše odgovoran indeks biljnih ulja i žitarica. U manjoj mjeri smanjeni su indeksi za šećer, mliječne proizvode i meso. Srpanjske cijene mesa su manje za 0,5 posto u odnosu na lipanjske - i to je prvo smanjenje nakon rasta tijekom šest mjeseci. Naglo su pale svjetske kotacije za ovčje meso uslijed dostupnosti ponude iz Australije. Manje cijene zabilježene su za govedinu, dok su cijene svinjetine ostale stabilne. Meso peradi je dostiglo najviše vrijednosti. S druge strane u BiH je meso sve skuplje. Građani najveći dio plaća troše na prehranu. Nijemci, prema istraživanjima tržišta i pisanjima medija, u svojim trgovinama kilogram brašna ne plaćaju ni marku, točnije svega 0,90 KM, a litru ulja 3,60 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije