NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVIJETU

Dok ga jedete vi zapravo liječite tijelo i duh, a od svih recepata za hummus koje imate ovaj je sigurno bolji

29.09.2022.
u 07:57

Na Bliskom istoku jedu ga više od 2000 godina, a otkad ga je zapadna kultura otkrila i objeručke prigrlila postao je jedan od prepoznatljivih simbola mediteranske kuhinje za koju jako dobro znamo da zdravija od nje ne postoji

Za dobar hummus vrlo je važno imati svježe i kvalitetne sastojke, a pravi znalci kažu da je tajna u sezamu. Posebnost ovog jedinstvenog namaza je u njegovoj punoći okusa, visokim nutritivnim vrijednostima i iznimnoj mazivosti.

Hummus sa sušenim rajčicama 

Sastojci: 

250 g kuhanog slanutka 
6-7 sušenih rajčica iz ulja 
1 režanj češnjaka 
½ limuna/za sok 
3 žlice maslinova ulja 
1 žlica tahini paste 
½ žličice kumina u prahu 
½ žličice dimljene slatke paprike 
prstohvat soli 
malo papra 
malo vode  (za razrijediti namaz po potrebi) 

Za posluživanje: 

naan, pogačice, baguette 

Priprema: 

Slanutak namočite preko noći (oko 12 sati do 16 sati) pa ga ocijedite. Dobro ga isperite prije kuhanja. Stavite ga u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli i prstohvat sode bikarbone te kuhajte na srednje jakoj vatri. Vrijeme potrebno da se slanutak skuha ovisi o tome koliko se dugo prethodno namakao, a kreće se između 40 minuta i 2 sata. Ako koristite konzervirani slanutak, ocijedite ga i isperite pod mlazom hladne vode. Ubacite slanutak u blender (ili sjeckalicu, a može se usitniti i štapnim mikserom), dodajte sušene rajčice iz ulja, sok od limuna, sjeckani ili protisnuti češnjak, sol, papar, kumin, dimljenu slatku papriku, tahini pastu i maslinovo ulje pa izblendajte u gustu pastu. Hummus prebacite u zdjelicu ili staklenku, zalijte ga maslinovim uljem i pospite dimljenom paprikom pa ga poslužite uz zagrijani naan, pogačice ili tostirane šnite kruha tipa baguette.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?