Bolnice vape za liječnicima

Dok je prosjek EU 362 liječnika na 100.000 osoba, u BiH ih samo 160

zdravstvo
03.06.2021.
u 21:58

Treći val pandemije je iza nas. Broj zaraženih na dnevnoj bazi je dvoznamenkast, bolnice se polako vraćaju u normalan režim rada. Ipak, pandemija je na površinu iznijela problem s kojim se BiH već godinama suočava - nedostatak liječnika. Liječnici su na vrhuncu valova upozoravali da će se dogoditi kolaps sustava, ne zbog kapaciteta bolnica već zbog nedostatka osoblja, piše Večernji list BiH. 

Zapanjujući podaci

U godini prije pandemije bolnice u BiH vapile su za anesteziolozima, kirurzima, patolozima, radiolozima, pedijatrima i psihijatrima, zbog čega se nerijetko događalo da su pacijenti mjesecima morali čekati na specijalističke preglede. Dok Njemačka i Austrija, koje po broju liječnika stoje daleko bolje od europskog prosjeka, čine sve kako bi privukle medicinski kadar iz drugih država, BiH olako dopušta da školovani, pa i najiskusniji liječnici odlaze iz zemlje koja je u isto vrijeme na svjetskom dnu po broju liječnika po glavi stanovnika. Da je situacija loša posljednjih nekoliko godina, upozoravaju vodeći sindikati liječnika obaju entiteta. Potvrđuju to i istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije koja kažu da najmanji broj liječnika u odnosu na broj stanovnika na razini države imaju Albanija i BiH.

Tako u Albaniji na 100.000 stanovnika dolazi 120 liječnika, što je najlošiji omjer u cijeloj Europi, dok u BiH na 100.000 stanovnika dolazi njih 160. Usporedbe radi, prosjek EU-a je 362. Pojedini gradovi u Europi imaju gotovo 800 liječnika po glavi stanovnika.

Studija u RS-u

Da nam je potrebno znatno više liječnika, pokazuju i rezultati studije provedene u RS-u. Više od 40% pacijenata koji su preboljeli COVID suočava se s oštećenjem autonomnog živčanog sustava, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija na svim organima, pokazali su rezultati prve studije analize posljedica koronavirusa na ovaj sustav, koja je urađena u UKC RS, a tijekom koje su praćeni pacijenti u ranoj fazi bolesti. Neurokardiolog Branislav Milovanović, profesor beogradskog Medicinskog fakulteta, koji je s liječnicima UKC RS uradio studiju, kaže da je njome obuhvaćeno 120 COVID pacijenata u prvih 15 dana bolesti. – Pratili smo kakvi se signali kod COVID-a javljaju na autonomnom živčanom sustavu, koji je softver našeg organizma. Došli smo do rezultata da je poremećaj ovog sustava prisutan kod gotovo svakog drugog pacijenta koji je prebolio COVID. Kad naglo ustanu, kod njih dolazi do pada tlaka, što je ozbiljna komplikacija – kaže za Srpskainfo dr. Milovanović.

Sljedeća faza studije podrazumijeva daljnje praćenje pacijenata koji su preboljeli COVID, a kod kojih se simptomi nisu povukli. Ističe da se s post COVID sindromom suočava između 33 i 50% pacijenata, kod kojih je bolest ostavila ozbiljne komplikacije.

– Simptomi su umor, zaboravljanje i slaba koncentracija, neurološki ispadi poput titranja mišića, vrtoglavice, gubitka svijesti. Javljaju se i napadi panike, anksioznost, depresija, česte i jake glavobolje, problemi s gastrointestinalnim traktom. Dakle, slom svih sustava – objašnjava Milovanović. Sve te osobe mjesecima će nakon korone trebati pomoć liječnika, kojih imamo premalo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?