svijet strepi od dolaska zime

Dok se granice zatvaraju, agencije nude egzotična putovanja za Novu godinu

16.10.2020.
u 19:52

Mnogo je onih koji već s posljednjim danima ljeta znaju kamo će za doček Nove godine, ali ova, 2020., toliko je neizvjesna da se rijetko tko usuđuje planirati unaprijed. Ipak, kako se i ta najluđa noć sve više približava, a epidemiološka situacija je na klimavim nogama, postavlja se pitanje kako ćemo ove godine uopće slaviti i hoćemo li imati najneobičniji doček do sada, piše Večernji list BiH. 

Daleka odredišta

Dio turističkih agencija u BiH već u ponudi ima i novogodišnja putovanja, a ponuda je više nego zanimljiva. Pa je tako u ponudi doček Nove godine u Istanbulu po cijeni već od 369 KM za pet dana zrakoplovom. Sam doček Nove godine je na trgu Taxim, ali postoji i mogućnost organiziranja fakultativne turske večeri, ovisno o trenutačnim mjerama i epidemiološkoj slici. Turska je jedna od rijetkih zemalja za koju državljanima BiH, kako sada stvari stoje, ne treba PCR test. Na graničnom prijelazu obavlja se medicinski pregled, u slučaju simptoma osoba se upućuje dalje na besplatni PCR test. Kad je u pitanju Turska, u ponudi je i doček u Antalyji na bazi od 7 ili 9 noćenja u hotelima s pet zvjezdica, a cijene se kreću od 969 KM pa do 1559 KM. Za one dubljeg džepa tu su i Maldivi po cijeni od 2199 KM za 10 dana. Tu definitivno nailazimo na zanimljivost. Naime, trenutačni uvjeti za odlazak na Maldive jesu da se 24 sata prije putovanja dostavi izjava o zdravstvenom stanju putnika, obvezna karantena od 14 dana. U slučaju turističkog posjeta 14 dana se ne smije napuštati hotelski smještaj. Za boravak kraći od 14 dana treba osigurati posebnu dozvolu Agencije za zaštitu zdravlja. Građanima BiH nudi se i doček na Baliju po cijeni od 3180 KM, putovanje traje 14 dana, a uvjete ulaska na Bali glede koronavirusa nismo uspjeli naći. U ponudi je i osmodnevno putovanje u Japan, čija je cijena 2780 KM. BiH je na listi zemalja iz kojih je zabranjen ulazak u Japan. No, nalazi se i na listi zemalja čiji se građani moraju podvrgnuti PCR testu u razdoblju od 14 dana prije prijavljivanja za ulazak u Japan te da moraju provesti 14 dana u karanteni koju odredi šef karantenske službe na graničnom prijelazu, uz suzdržavanje od korištenja javnog prijevoza. Općenito, sve osobe koje ulaze u Japan podvrgavaju se PCR testu i obvezno idu u karantenu 14 dana. U najmanju ruku čudna ponuda s obzirom na uvjete. U ponudi je i doček na Kubi po cijeni od 3300 KM za osam dana. Ni za Kubu nismo uspjeli pronaći uvjete za ulazak bh. državljana. U ponudi je i novogodišnje putovanje na Tajland od 17 dana, a cijena je 3380 KM. Veleposlanstvo BiH preporučuje građanima da zbog čestih izmjena procedura nadležnih tijela zemlje, procedura zračnih luka i aviokompanija pribave sve informacije i da se za dodatne informacije prije ulaska u Kraljevinu Tajland sve osobe obvezno obrate Veleposlanstvu Kraljevine Tajland u Budimpešti.

Europa

Kad je riječ o bližim destinacijama, u ponudi su dočeci u Budvi, Draču, Tirani, Beogradu, Skoplju... U svim nabrojanim slučajevima putuje se autobusom. Ponuda za tradicionalno najpopularnija odredišta poput Rima, Budimpešte, Praga, Beča ili Pariza za sada nema, što i ne čudi s obzirom na to da je BiH zbog koronavirusa na crvenoj listi zemalja EU-a. Ipak, trenutačne ponude u najmanju ruku su iznenađujuće s obzirom na loša epidemiološka predviđanja za zimu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?