jedni odlaze, drugi čekaju priliku

Dok zaposleni liječnici odlaze, na zavodima za zapošljavanje više od 140 liječnika

doktor
07.07.2019.
u 16:19

U vremenu kada svakodnevno slušamo da iz BiH odlaze liječnici i medicinsko osoblje nezadovoljno plaćama koje imaju, s druge strane ne možemo ignorirati činjenicu da nam liječnici, općenito medicinsko osoblje, istovremeno, ima na zavodima za zapošljavanje, piše Faktor. 

Tako u Tuzlanskoj županiji svoju šansu na zaposlenje čeka 81 doktor medicine, a 2.235 medicinskih sestara-tehničara. U Sarajevskoj županiji je 48 doktora medicine na evidenciji nezaposlenih, među kojima ima internista, oftamologa, kirurga...

- Kada je riječ o liječnicima, oni se prijavljuju na evidenciju odmah iza obrazovnog sustava. Nakon diplomiranja prijave se i sačekaju prvi natječaj. Praksa je pokazala da prvo zaposlenje bude preko nekog od programa sufinanciranja zapošljavanja liječnika Zavoda zdravstvenog osiguranja. Liječnici se jako kratko zadržavaju na evidenciji - kaže Amela Makul, stručni suradnik za informiraje Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanske županije. 

Na evidenciji ove službe se nalazi 81 doktor medicine, a diplomiranih medicinskih sestara, inženjera laborantske dijagnostike, inženjera medicine radiologije je 147, dok je medicinskih sestara/tehničara 2.235.

- Potražnja za srednjoškolskim medicinskim osobljem postoji u skladu s potrebama bh. tržišta rada, što znači da se osobe ove struke zapošljavaju, ali da obrazovni sustav proizvodi više od same potražnje - objašnjava Makul.

Na evidenciji nezaposlenih u Sarajevskoj županiji ukupno je prijavljeno 48 doktora medicine i to 42 doktora medicine, po jedan internist, oftamolog, kirurg, doktor medicine rada, sudske medicine i dermatolog.

- Mi imamo izuzetnu suradnju sa Zavodom za zapošljavanje SŽ, ali zapošljavati se može kada za to dobijemo zeleni signal od Vlade SŽ i resornog ministarstva zdravstva. Nedostajući kadrovi se zapošljavaju kroz projekte koje odobrava Vlada SŽ s kojom imamo odličnu suradnju - kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ. 

Podsjeća da ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje dosta specijalističkog kadra.

- Nedostaje pedijatara, osoblja u oblasti školske medicine, u obiteljskoj medicini. Dakle, školska i obiteljska medicina su nam najalarmantniji. Deficitarno zanimanje je već više godina doktor radiologije jer tu specijalizacija traje oko šest godina. I nije isto biti doktor radiologije i inženjer radiologije. Naime, inženjer radiologije je srednji stručni kadar s visokom školom, a doktor radiologije ima studij medicine, plus šest godina specijalizacije. E o tom kadru se moralo voditi računa prije 15 godina, i tu je zakazala politika planiranja, i to sada dolazi na naplatu - govori Šarkić.

Kada je riječ o nezaposlenom zdravstvenom osoblju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, na evidenciji zavoda za zapošljavanje su tri doktora medicine, 30 inženjera medicinske radiologije, 79 fizioterapeuta i 279 medicinskih sestara-tehničara. 

U Zeničko-dobojskoj župaiji na zavodu za zapošljavanje je ukupno 985 medicinskih sestara, četiri doktora medicine, pet doktora medicine-radiologa, jedan doktor obiteljske medicine, ali i 18 operatora na opremi medicinske radiologije.

U Posavskoj županiji su rekli kako na zavodu za zapošljavanje nemaju doktora medicine. Na evidenciji nezaposlenih je 99 medicinskih sestara, 17 medicinskih laboratorijskih tehničara i četiri farmaceutska tehičara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?