Centar za mlade

Dolaskom polaznika i Kornica malo oživi

25.03.2019.
u 09:50

U prostorijama Regionalnog ureda Centra za mlade Ivan Pavao II. u Kornici uspješno je započela prva edukacija budućih mladih poljoprivrednika trećeg ciklusa projekta “Iuvenes Fructus” o temi podizanja voćnjaka.

Maleno i živopisno selo Kornica je, inače, smješteno je na sjeveru BiH, na samoj granici s Republikom Hrvatskoj.

Petar Lušo, direktor poduzeća Zorg In, partner projekta koji je inicirao Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., te vlč. Pavo Kopić, župnik župe Čardak, mlade su ohrabrili u svojoj nakani da svoje slobodno vrijeme posvete edukaciji iz poljoprivrede.

Kao i u prethodnim ciklusima, najuspješniji polaznici dobivaju poticajna sredstva za pokretanje vlastitog biznisa.

Teorija i praksa

Na prvom predavanju polaznici su u teoriji imali priliku upoznati se s voćarstvom i svemu onome što će ih pratiti kroz višemjesečno učenje, ali i praktičan rad kako bi postali vrsni voćari i možda osnovali vlastiti biznis. Svi polaznici edukacije ono što su slušali kroz teoriju mogli su primijeniti na jabuci.

Prva je edukacija značila nasad oko 200 sadnica jabuka čiji će rast moći pratiti kroz nastavak “Iuvenes Fructusa”.

- Ovaj je projekt značajan ne samo zbog edukacije mladih koji će steći znanje koje ostaje za cijeli život, bez obzira hoće li postati veliki proizvođači voća, već i zbog činjenice što ovo povratničko mjesto, u kojem uglavnom žive osobe treće životne dobi, dolaskom polaznika jednostavno oživi i daje neko pozitivno ozračje, nadu u bolje sutra - smatra Jozo Miletić, stručnjak iz oblasti poljoprivrede, kojeg je životni put od Zagreba gdje je studirao vratio u rodno Bugojno, a onda se zadržao u Posavini i povratničkoj Kornici gdje sve naučeno može primijeniti u praksi.

Kornica se pomladila

Podsjećamo, prije dvije godine Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. odlučio je svoje aktivnosti proširiti na marginaliziranu skupinu mladih koji po završetku srednje škole nisu upisali fakultet ni pronašli mogućnost zaposlenja.

Sukladno tomu, Centar za mlade umrežio se s poduzećem Zorg-In d.o.o. koje se već nekoliko godina uspješno bavi poljoprivrednom djelatnošću u selu Kornica u Bosanskoj Posavini. Rezultat suradnje je projekt “Iuvenes Fructus” koji ima za cilj doprinijeti osposobljavanju mladih za rad u poljoprivredi, a koji također predstavlja poticaj za ostanak u domovini i djelovanje na razvoju mjesne te župne zajednice.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?