Ekonomska kretanja u FBiH

Dolazi do pojeftinjenja proizvoda, ali i blagog povećanja inflacije

cijene
10.02.2016.
u 07:00

Cijene osnovnih životnih namirnica, energenata i prometa mogle bi biti niže, što će umnogome ovisiti o cijeni nafte na svjetskom tržištu

Nakon što je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić priopćio kako je napokon ovaj entitet izišao iz ekonomske krize, prema analizama ekonomskih stručnjaka, a da ne bude velikih političkih i sigurnosnih previranja u BiH, ekonomski rast bit će nastavljen tijekom ove i 2017. godine, piše Večernji list BiH.

U razdoblju od 2016. do 2017. godine očekuje se daljnje postupno povećanje ekonomskog rasta, uglavnom kao posljedica pozitivnih kretanja u okruženju. Direkcija za ekonomsko planiranje procjenjuje da se u Federaciji BiH očekuje ekonomski rast od četiri posto u 2016. godini, odnosno 4,4 posto u 2017. godini, kao rezultat postupnog jačanja izvoza i realnog sektora te domaće potražnje. Očekuje se da će realni rast BDP-a iznositi 3,5 posto u 2016. i 4,2 posto u 2017. godini.

Rast gospodarstva

Javne investicije bi trebale imati sve veći značaj uz pretpostavku sve većeg pristupa sredstvima međunarodnih kreditora. U istom razdoblju u Federaciji BiH očekuje se i oporavak industrijske proizvodnje te jačanje energetskog sektora.

Projicirani rast gospodarske aktivnosti, prema procjenama analitičara iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, prouzročit će nastavak pozitivnog kretanja na tržištu rada i smanjenja stope nezaposlenosti za oko 0,3 posto, uz rast prosječnih mjesečnih plaća u realnom sektoru od 1,5 posto, dok se prosjek plaća u javnom sektoru neće mijenjati. Cijene osnovnih životnih namirnica, energenata i prometa mogle bi biti niže, što će umnogome ovisiti o cijeni nafte na svjetskom tržištu.

Zabilježit će se blagi rast inflacije do maksimalnih 1,2 posto u 2017. godini. Sve ove optimistične prognoze i ne moraju se ostvariti ako vlasti ne naprave ključne reforme na koje su se obvezale pred EU-om.

Domaće vlasti su, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU, dužne uspostaviti suradnju u pogledu postupnog usklađivanja postojećih zakona i budućeg zakonodavstva s pravnom tečevinom Unije.

Provođenje reformi

Također su dužne ojačati provođenje ekonomske reforme, s ciljem jačanja gospodarstva, poslovnog okruženja i ekonomskih politika.

Cilj je, između ostalog, omogućiti slobodno i jednostavno uspostavljanje i registraciju gospodarskih društava, jačanje učinkovitosti i konkurentnosti društava, jačanje kapaciteta za prekograničnu suradnju te modernizacija zakona, principa registracije, poslovanja, korporativnog upravljanja. Pozitivan učinak na ukupan ekonomski oporavak FBiH i BiH imat će i nastavak investicijskog ciklusa u infrastrukturu. Najviše se očekuje od završetka predviđenih dionica autoceste Vc tijekom 2015. godine, što će dodatno doprinijeti povećanju proizvodnje, posebno u industriji građevinskog materijala i metalnih proizvoda. Što se tiče energetike, sektor za proizvodnju električne energije, gdje ubrajamo rudnike i proizvodnju i preradu nafte, ima važnu ulogu u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, a planirano je ostvariti povećanja proizvodnje od oko pet posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije