Parlament FBiH

Dom naroda danas o Prijedlogu zakona o porezu na dobit

Dom naroda Parlamenta FBiH
11.02.2016.
u 08:27

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH danas će se izjašnjavati o Prijedlogu zakona o porezu na dobit, koji je prošli tjedan usvojio Zastupnički dom.

Novi zakon je urađen uz suradnju i preporuke Međunarodnog monetarnog fonda, kojim se nastoje osigurati javni prihodi za federalni proračun, kao i županijske proračune, javlja Fena. 

To je jedan od reformskih zakona fiskalnog sustava Federacije BiH i kompatibilan je s ostalim propisima, a regulira određivanje metodologije obračuna poreza i definiranje obveznika tog poreznog oblika.

- Zakon proširuje poreznu bazu na dva načina: većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda. Proširenje porezne osnovice i broja poreznih obveznika je potrebno da bi bila podržana borba protiv porezne evazije, kao i unapređenje rasta, stoji u obrazloženju zakona. 
 
Naime, u provedbi Zakona o porezu na dobit, koji je u primjeni od 2008. godine, uočeno je niz slabosti koje se najviše ogledaju u uskoj i fleksibilnoj poreznoj osnovici, te nedorečenosti pravne norme.

Cilj zaštite porezne osnovice, po novom zakonu, jeste i prikupljanje javnog prihoda s obzirom na ekonomska kretanja i njihov utjecaj na proračune.

Porez na dobit plaća se po stopi od deset posto na poreznu osnovicu utvrđenu u poreznoj bilanci.

Prijedlog zakona predviđa i porezne poticaje po osnovu investiranja, a propisano je i otklanjanje dvostrukog oporezivanja kod poreznih obveznika, rezidenata FBiH koji imaju poslovne jedinice u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu BiH ili u inozemstvu.

Osim tog zakona, za današnje zasjedanje Doma naroda, na kojem će se održati nastavak 5. sjednice i 7. sjednica, planirano je razmatranje još prijedloga zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH i o komasaciji.

Izaslanici će se očitovati o predloženoj izmjeni Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, a u formi nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, te  Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o financijskoj konsolidaciji rudnika ugljena u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u razdoblju od 2009. do 2015. godine. 

Predloženo je i izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom i Nacrtu zakona o hraniteljstvu u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?