Dom naroda

Drljača: Okončana procedura donošenja Zakona o radu FBiH

dom naroda fbih
31.03.2016.
u 19:43

Drljača je rekao da je okončana procedura donošenja Zakona o radu i da će stupiti na snagu danom objave u Službenim novinama

Dom naroda Federalnog parlamenta nakon duže rasprave usvojio je Nacrt izmjena Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, kojim je predviđeno prolongiranje roka za njegovu primjenu do 1. siječnja 2017. godine.

Inače, primjena je trebala početi u veljači 2015. ali se to nije desilo jer nisu osigurani potrebni kapaciteti za funkcioniranje posebnih odjela u Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužiteljstvu, čije je osnivanje propisano Zakonom. Delegati su zadužili Vladu FBiH da prilikom izrade prijedloga ima u vidu sve sugestije koje su iznesene tijekom rasprave.

Delegat iz Kluba srpskog naroda Željko Mitrović rekao je kako Vlada hitno treba uraditi rebalans proračuna i pristupiti primjeni Zakona, napominjući da je konkursna procedura za izbor sudija i tužitelja posebnih odjela završena, ali da proces izbora nije mogao biti završen zbog neimplementiranja sredstava za primjenu Zakona. Delegat bošnjačkog naroda Muhamed Kozadra rekao je da se ne smije dozvoliti da se stvori dojam da ne postoji zakonski okvir za ovu oblast.

– Ova država ima dovoljno okvira, poput Krivičnog zakona, da se i najmanja krivična djela mogu sankcionirati – rekao je Kozadra, dok je negov kolega iz Kluba Osman Ćatić rekao da Federalnu vladu treba zadužiti da osigura sredstva za primjenu Zakona i da uzme u obzir sugestije delegata.

S druge strane, delegat hrvatskog naroda Ivo Tadić predložio je da Zakon ne ide u parlamentarnu proceduru i da Vlada predloži bolja rješenja za reguliranje oblasti organiziranog kriminala i korupcije.

–  Zakon nećemo moći nikada realizirati. Nismo ga ni podržali ranije, jer smo smatrali da je bio predizborni i da je neprovodiv – rekao je Tadić o Zakonu, koji je u prošlom sazivu predložila Socijaldemokratska partija BiH. Predsjedatelj Kluba ostalih Aner Žuljević kazao je da nije točno da je Zakon neprovodiv i da ne postoji valjano obrazloženje za prolongiranje njegove primjene.

 

Usvojen Zakon o radu Federacije BiH

Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je danas na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je bilo drugo izjašnjavanje Doma o tom zakonu.

Prvi put su ga izaslanici odobrili 30. srpnja prošle godine, ali je Ustavni sud FBiH odlučio 17. veljače da ga treba vratiti u Dom naroda, u fazu predlaganja, jer srpanjska sjednica, odnosno njen dio u kojem je odlučivano o zakonu, nije održan u skladu s Poslovnikom a time ni s Ustavom FBiH.

Očitovanje Ustavnog suda zatražila je ubrzo nakon srpanjske sjednice grupa od 17 izaslanika navodeći da im tada nije ostavljeno dovoljno vremena da ulažu amandmane.

Zakon je danas, u formi prijedloga, stavljen na dnevni red. Amandmana je bilo, ali većinom glasova su odbačeni. Ustavni sud nije ulazio u meritum zakona, napomenuo je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Po usvajanju Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača je novinarima rekao da je okončana procedura donošenja tog akta i da će stupiti na snagu danom objave u Službenim novinama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?