Parlament FBiH

Dom naroda isporavlja nepravdu prema braniteljskoj populaciji

30.09.2021.
u 17:26

Visina boda za godinu sudjelovanja u ratu povećava se s 0,5 na jedan bod, a dobra granica za odlazak u mirovinu za one branitelje koji ispunjavaju uvjete, spušta se sa 65 na 58 godina života

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na redovitoj sjednici koja je održana u četvrtak, uz ostalo usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona mirovinskom i invalidskom osiguranju čiji su predlagatelji Fahrudin Skopljak i Ivo Tadić. Po riječima predlagatelja, ovim zakonskim rješenjem ispravlja se dio nepravde prema braniteljskoj populaciji, posebno onima koji su u rat otišli jako mladi, na način da se visina boda za godinu sudjelovanja u ratu povećava s 0,5 na jedan bod, a dobra granica za odlazak u mirovinu za one branitelje koji ispunjavaju uvjete, spušta se sa 65 na 58 godina života.

Zakonom je obuhvaćeno oko 10 tisuća razvojačeni branitelja za koje je na godišnjoj razini potrebno osigurati oko 2,5 milijuna KM proračunskih sredstava „Umirovljenim braniteljima različitim uredbama i stalnim izmjenama koeficijenata za obračun mirovina godinama se nanosi nepravda koju mi ovim zakonom djelomično ispravljamo šaljući braniteljskoj populaciji poruku da će ovaj Dom, bez obzira na to što misli Vlada, baviti braniteljskom tematikom“, naglasio je Ilija Nakić, iznoseći stav Kluba Hrvata o ovom zakonskom rješenju.

Pored poboljšanja položaja braniteljske populacije, izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH donošenjem Prijedloga zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH napravio je iskorak i u poboljšanju poslovnog okruženja, osiguranjem pretpostavki za pojednostavljenje procesa registracije poduzeća, ondnosno ubrzanju procesa koji u Federaciji BiH godinama stagniraju. Njime je Federacija BiH korak bliže i elektronskoj registraciji poduzeća. 

„Još uvijek čekamo Zakon o elektronskom potpisu“, podsjetio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH na važnost zakonskog rješenja čiji se dolazak u proceduru čeka već duže vremena, a čije će donošenje također doprinjeti poboljšanju poslovnog okruženja i pojednostaviti proces registracije poduzeća.

Izaslanici su na početku sjednice primili k znanju Informaciju o epidemiološkoj s Covid- 19 Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Prema najnovijim podatcima broj oboljelih od koronavirusa u posljednjih tjedan dana pao je za 16 posto. Ono što zabrinjava je rast broja preminulih s jedne te nizak postotak cijepljenih. 

Barem jednu dozu cjepiva primilo je tek 24 posto stanovništva, dok je s obje doze cijepljeno 15 posto stanovnika. 90 posto hospitaliziranih zbog Covid-19 nije cijepljeno, istaknuli su iz Federalnog kriznog stožera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?