SARAJEVO

Dom naroda Parlamenta FBiH 31. srpnja glasuje o rebalansu ovogodišnjeg proračuna FBiH

20.07.2023.
u 18:51

 

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 31. srpnja održat će sjednicu na kojoj bi trebao razmatrati rebalans ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH, koji iznosi 6,9 milijardi KM, što je za 211,7 milijuna KM ili 3,1 posto više u odnosu na ovogodišnji.

Povećanje od 211,7 milijuna KM odnosi se na povećanje prihoda od poreza u iznosu od 205,1 milijun KM, povećanje u iznosu od 5,6 milijuna KM neporeznih prihoda, povećanje primitaka u iznosu od 10 milijuna KM i smanjenje primljenih tekućih transfera od inozemnih vlada u iznosu od devet milijuna KM.

Najznačajnije povećanje u vezi sa tekućim transferima se odnosi na planiranje nedostajućih financijskih sredstava za isplatu mirovina u iznosu od 14,2 milijuna KM što je povećanje od 3,9 posto.

Ovim rebalansom proračuna povećana su izdvajanja za privatna i javna poduzeća, a osigurana su i dodatna sredstva za prometnu infrastrukturu.

Ukoliko izaslanici odobre set energetskih zakona bit će omogućeno da na snagu stupe tri zakona važna za buduću energetsku politiku Federacije BiH, a to su predloženi zakoni o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, o električnoj energiji i korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Njihovo donošenje je bitno naročito u vremenu energetske krize, ali i općeg trenda dekarbonizacije.

Također, Dom naroda razmatrat će predložene izmjene i dopune Zakona o trezoru u FBiH s ciljem harmonizacije i usklađivanja odredbi ovog zakona sa odredbama drugih propisa, odnosno sa Zakonom o proračunima u FBiH i Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prekršajima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?