Drljača:

Dom naroda PFBiH nije pokazao senzibilitet za novi zakon o MIO

01.06.2017.
u 15:35

 Važeći zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju ugrožava stabilnost mirovinskog fonda, izjavio je dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon što novi zakon o MIO, koji je predložila Vlada FBiH, nije usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH na današnjem zajedanju.

Dodaje da je „to sve što može reći u ovom trenutku“ kada „ izaslanici nisu pokazali dovoljan senzibilitet u vezi s predloženim zakonom o MIO“.

Za razliku od navedenog zakonskog rješenja, izaslanici su usvojili predložene izmjene i dopune Zakona o radu u okviru kojih je prihvaćen amandman šefa Kluba Bošnjaka Osmana Ćatića, kojim se predlaže da poslodavac prijavi radnika odmah po zasnivanju radnog odnosa, a ne po sadašnjoj praksi nakon 15 dana.

- To znači da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu ići na usuglašavanje u Zastupnički dom, koji je ranije podržao ovaj prijedlog. Prihvatili smo amandman da se izmijeni rok u kojem je poslodavac dužan dostaviti radnu fotokopiju prijave na obavezno osiguranje umjesto trenutnih 15 dana na vrijeme zasnivanja radnog odnosa - kazao je Drljača.

Izmjene i dopune Zakona o radu podrazumijevaju 13 točaka koje tehnički poboljšavaju Zakon i čine ga praktičnijim. Jedan od prijedloga je da se zapošljavanje u državnim preduzećima treba vršiti putem javnog oglasa, a ne na osnovu preporuke ili nekog drugog načina.

Također, uređen je član Zakona o radu koji govori o povoljnijem pravu na način da se primjenjuje uvijek povoljnije pravo ukoliko je u skladu sa zakonom. Dakle, ako je neko pravo bolje uređeno pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom predviđa se da se primjenjuje to pravo samo ukoliko je u skladu sa zakonom.

Predlaže se da  godišnji odmor prema prirodi posla i vrsti radnih mjesta može trajati i duže od 30 dana, zatim izmjene predviđaju da se Vladi omogući da bude pregovarač Općeg kolektivnog ugovora i da tamo gdje ima više od 50 posto učešća državnog kapitala pregovara granske kolektivne ugovore.

Precizirane su odredbe koje se odnose na plaću, radni učinak, te pojašnjene odredbe koje se tiču nadležnosti Federalne inspekcije. Kod kaznenih odredbi uređene su pojedine odredbe u smislu da su primjenjivije za inspekcije rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije