PREPORUKE

Domaće maske vratit će sjaj licu: Da koža zablista

10.08.2020.
u 21:54

Da blistavog tena s osmijehom na licu dočekate 2018. godinu i uz malo novca izgledate kao filmska zvijezda, predlažemo učinkovite maske za lice, koje možete napraviti sami od sastojaka koje već imate kod kuće.

Upale i crvenilo

Maska od kave - Talog od crne kafe, u kombinaciji s kokosovim uljem, uveliko je poznat recept za fantastičan piling. No, maska za lice s kafom jednako je sjajna. Kafa pomaže da se smanje upale i crvenilo na licu. Pomiješajte nekoliko kašičica mljevene crne kafe sa malo mlijeka i limunovog soka dok ne dobijete smjesu sličnu pasti, koju ćete nanijeti na lice i ostaviti da djeluje desetak minuta, a zatim isperite mlakom vodom. 

Od banane - Poznato je da je banana bogata kalijem i vjerovatno ste čuli koliko je dobra za organizam, kao i za kožu. Pored kalija, sadrži i vitamin C, biotin i mangan. Pomiješajte jednu zrelu bananu s kašičicom meda i limunovog soka i masku držite na licu oko 15 minuta, a potom se umijte mlakom vodom.

S jajetom - Jaje je bogato proteinima. Pomaže da se koža zategne, a pore skupe.

Pomiješajte bjelance s ovsenim pahuljicama i dodajte dovoljno pahuljica dok smjesa ne postane kompaktna. Nanesite na lice i ostavite da djeluje 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Sir i med

  • Ova prirodna maska preporučuje se za osjetljivu kožu
    Ova prirodna maska preporučuje se za osjetljivu kožu Foto: Ilustracija

Za prirodnu masku od sira i meda potrebne su dvije kašičice mladog sira, koje ćete promiješati s kašičicom meda, i to tako da dobijete ujednačenu smjesu, koju ćete na licu ostaviti 20 minuta.  

Najbolje je ovu masku isprati tako što ćete vatu natopiti toplim mlijekom. Ova prirodna maska preporučuje se za osjetljivu kožu, sklonu crvenilu.

Korisni vitamini

  •  Koža dobiva posebnu blistavost
    Koža dobiva posebnu blistavost Foto: Ilustracija

Avokado ima mnogo vitamina i zdravih masnoća, koji imaju sjajan efekt na kožu. Koža dobiva posebnu blistavost i elastičnost. Potrebno je da pomiješate pola avokada s malo meda i tople vode kako biste dobili pastu za lice koju ćete držati 10 minuta, a zatim isprati mlakom vodom. 

Kurkuma ima brojne pozitivne osobine kada je riječ o njezi kože, posebno kada su u pitanju upale, koje kurkuma uspješno smiruje. Pomiješajte malo kurkume, aloe vere i meda kako biste dobili efikasnu masku protiv bubuljica, za blistavu i lijepu kožu. Pastu držite desetak minuta na licu i nakon toga sve isperite mlakom vodom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije