recept

Domaći medenjaci koje svi volimo

coolinarika
01.12.2020.
u 08:38

Prema drevnim običajima, med i proizvode od meda treba jesti u zimsko vrijeme da bi u novoj godini bilo sve slatko ili, kao što kažu u Slavoniji, da bi čovjek cijele godine govorio medenim riječima. Recept za domaće medenjake donosi Coolinarika.

Sastojci

350 g oštrog brašna 
muškatni oraščić cijeli
2-3 žlice cvjetnog meda
1 žličica cimeta mljevenog
100 g oraha ili badema
2 žlice ruma
2 jaja
200 g šećera
150 g maslaca
¼ vrećice praška za pecivo 
limunova korica

Za premazivanje:
bjelanjak

Priprema
1.
Prašak za pecivo ravnomjerno dodajte brašnu, pa zajedno s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite.
2.
Dodajte šećer, jaja, rakiju, mljevene orahe, cimet, med, ribani muškatni oraščić, naribanu limunovu koricu i sve dobro izradite.
3.
Tijesto mora odstajati na hladnome mjestu najmanje 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke koje ćete izrezati na ravnomjerne komade veličine oraha.
4.
Oblikujte kuglice, složite ih na namašćeni lim, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha. Pecite na temperaturi od 220°C oko 15 minuta.

Posluživanje
Medenjake poslužite uz tople napitke.

Savjet
Po želji možete oblikovati i veće medenjake, pa ih premazati ili ukrasiti bijelom ocaklinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?