Sastanci u Bruxellesu

Domaći zadatak uraditi se mora u BiH, EU će pomoći

16.02.2016.
u 06:45

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon predaje zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji, sastao se s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom, piše Večernji list BiH.

Proces pristupanja

Čović i Lajčák razgovarali su o aktualnoj situaciji u BiH te o europskom putu BiH. Lajčak je tijekom susreta s Čovićem izrazio zadovoljstvo zbog predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, istaknuvši da je to početak jedne nove etape značajne za budućnost BiH. “Nadam se kako će ovaj dan biti veliko ohrabrenje za sve u BiH koji vjeruju u europsku perspektivu i europski put”, istaknuo je Lajčák. Slovačka će u srpnju ove godine od Nizozemske preuzeti predsjedanje Europskom unijom i tim povodom Lajčák je ponovio da je i u tom svojstvu njegova zemlja spremna pomoći BiH. “Slovačka podržava proces proširenja Europske unije i mi ćemo biti pozitivni. Naravno, domaći zadatak mora se odraditi u BiH i mi ćemo pomoći. Željeli bismo da naše predsjedanje bude i jedna dobra vijest za europsku perspektivu BiH”, izjavio je šef slovačke diplomacije. Pitanje pravosuđa Lajčak je ocijenio jednim od najvažnijih u procesu pristupanja, istaknuvši kako je za Europsku uniju važno da “pravosudne institucije u BiH rade neutralno, objektivno, izbalansirano bez političkih utjecaja”. Čović je ponovio da je ovo veliki dan za BiH, izrazio je zahvalnost zbog svega što su slovački ministar i njegova zemlja uradili za BiH na njezinu europskom putu. - BiH je predajom zahtjeva preuzela veliku obvezu i pred njom stoji dug i ozbiljan rad na rješavanju, prije svega, ekonomskih, a i svih drugih pitanja, naglasio je Čović.

BiH ispunila uvjete

BiH je ispunila uvjete koje je pred nju postavio EU. Usvojen je Mehanizam koordinacije, a Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak koji se tiče načela tradicionalne trgovine, što je dovoljan okvir za nastavak rada pregovaračkih timova na prilagodbi SSP-a. Nakon susreta s Lajčákom, predsjedatelj Predsjedništva BiH razgovarao je s povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom. U zajedničkoj izjavi za medije govorili su o važnosti jučeršanjeg dana za BiH i budućim koracima koje je potrebno poduzeti. Predsjedatelj Čović susreo se i s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, te nakon toga održao sastanak sa zastupnicima Europskog parlamenta Cristianom Dan Predom, Andrejem Plenkovićem, Toninom Piculom, Dubravkom Šuicom, Davorom Ivom Stierom i Jozom Radošem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?