Tuzla

Donacija četiri aparata za dijalizu UKC Tuzla

15.11.2019.
u 17:56

Oko dvije trećine dijaliznih pacijenata s područja Tuzlanske županije ovu terapiju dobiva u UKC Tuzla.

S obzirom na to da je dobar dio aparata prešao predviđeni broj sati, njihova zamjena je nužna. Donacija potrebne opreme za bolnice, odnosno, kliničke centre je praksa kakvoj se u razvijenim europskim zemljama svakodnevno može svjedočiti.  

- Mi imamo 25 dijaliznih mjesta, radi se u četiri smjena sedam dana u tjednu. Naših hemodijaliznih bolesnika je oko 170, a ukupno u županiji oko 300 kroničnih bolesnika, ne računajući one bolesnike koji imaju akutni problem i koji također trebaju na dijalizu - ističe šefica Odjela za nefrologiju, kemodijalizu i transplantaciju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla Enisa Mešić.

- Moja intencija i dok sam bio načelnik Klinike za interne bolesti je da našim dijaliznim bolesnicima omogućimo maksimalnu podršku i dijaliziranje na strojevima koje im daju mogućnost i za dalje liječenje - izjavio je Denijal Tulumović, premijer TŽ. 

Donacije su osigurale četiri domaće tvrtke, a nije izostala ni podrška bh. dijaspore.

- Mogu istaknuti zahvalnost udruženju gospoodarstvenika koji su donirali aparate čija je vrijednost oko 100 tiksuća KM, što nije mali iznos. Pohvaljujem njihovu društvenu odgovornost - kazao je Vahid Jusufović, vd direktora UKC Tuzla.

 U Udruženju dijaliznih i transplantiranih bolesnika ističu kako je nužno osigurati kontinuitet u obnovi opreme.

- Izražavam nadu da će se postupiti i po odluci Vlade FBiH a to je da će osnivači dijaliznih centara u FBiH u svojim projekcijama proračuna za narednu godinu predvidjeti sredstva za kupovinu dodatnih aparata za dijalizu - rekla je Eldina Bosankić iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika TŽ.

U BiH je oko tri tisuće dijaliznih bolesnika, od toga ih je dvije trećine u Federaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?