Vijeće ministara BiH

Doneseno 14 strateških ciljeva za razvijeniju, konkurentniju i dinamičniju ekonomiju u BiH

vministarab
VL
20.08.2015.
u 15:46

Na 19. sjednici Vijeća ministara BiH doneseno je 14 strateških ciljeva za razvijeniju, konkurentniju i dinamičniju ekonomiju u BiH. Na 19. sjednici Vijeća ministara BiH doneseno je 14 strateških ciljeva za razvijeniju, konkurentniju i dinamičniju ekonomiju u BiH. Strateški okvir odnosi se na razdoblje od 2015. do 2018. godine, a on predstavlja svojevrsni usmjeravajući portfolio strateških ciljeva za pripremu Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara.
- Vijeće ministara BiH želi da BiH bude institucionalno razvijena, konkurentnija i dinamičnija ekonomija sa većim mogućnostima da ostvari održiv ekonomski rast sa većim brojem i kvalitetnijim radnim mjestima te jačom socijalnom kohezijom, bazirana na razvoju odgovarajućih vještina i poslovnog okruženja,što je, prema Strateškom okviru, ostvarivo provođenjem 14 strateških ciljeva, stoji u priopćenju.
Strateški ciljevi su: makroekonomska stabilnost, unapređenje razvoja konkurentnog ekonomskog okruženja, razvoj ljudskih resursa, povećanje industrijske konkurentnosti,  unapređenje kulture i kreativnih sektora, ravnomjeran regionalni razvoj, poboljšanje upravljanja okolišem i razvoj okolinske infrastrukture, uz povećanje otpornosti na klimatske promjene, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede i ruralnog sektora, razvoj energetskih potencijala, posebno obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti, povećanje mogućnosti za zapošljavanje, promoviranje inkluzivnosti u obrazovanju, smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti, unapređenje zdravstvene zaštite, ubrzanje proces tranzicije i izgradnje kapaciteta.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o grantu Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) za pripremu Regionalnog projekta upravljanja slivom rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Globalnog fonda za životnu sredinu, vrijednog 200.000,00 američkih dolara. Na ovaj način bit će ojačani kapaciteti Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore za planiranje i provedbu integriranog, kooperativnog međunarodnog upravljanja slivom rijeke Drine i rješavanje prilagodbe klimatskim promjenama u njenom slivu.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara je donijelo i odlugu o zbrinjavanju otpuštenog osoblja Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH „Perspektiva“ u 2015. godini u proračunu Ministarstva obrane osigurano je 412.000,00 KM.

Usvojene su i preporuke za bolju zaštitu osoba s invaliditetom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?