Ekskluzivno

Pročitajte kojih će 98 novih zastupnika sjediti u Parlamentu FBiH

12.10.2018.
u 09:00

U Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrano je novih 98 zastupnika. Središnje izborno povjerenstvo BiH obradilo je više od 95 posto glasova. Ekskluzivno donosimo novi sastav Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, imena svih 98 zastupnika koji će u iduće četiri godine donositi odluke i predstavljati one koji su ih izabrali, piše Večernji list BiH. 

Broj zastupnika i stranke

U odnosu na protekle dane došlo je do promjena u broju mandata za pojedine stranke. I dalje će najveći broj zastupnika imati SDA, njih 28, SDP 16, HDZ BiH 15, DF - GS 10, SBB osam, Naša stranka šest, PDA četiri, Nezavisni blok četiri, A-SDA dva, HDZ 1990. dva, Narod i pravda dva i laburisti jedan. Najveći napredak u odnosu na prošli sastav Zastupničkog doma zabilježila je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja je s dosadašnjih 12 mandata izborila 15. Veliki rast je potvrda odličnog izbornog rezultata i velike potpore hrvatskog biračkog tijela. Zanimljivosti ima i u ovom sastavu zastupnika, tako da su među zastupnike prošli dosadašnji ministri iz federalne Vlade, županijskih vlada, županijski premijeri, predsjednici parlamenata, ugledni liječnici, novinari..., ali i predsjednik Federacije BiH.

Foto: Večernji list

Među izabranim zastupnicima je Marinko Čavara, predsjednik FBiH, Jelka Milićević, ministrica financija FBiH, Salko Bukvarević, ministar branitelja FBiH, Josip Martić, ministar prostornog uređenja, čelnici Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH Mladen Bošković i Lidija Bradara, predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Klaić... Među zastupnicima su i Sebija Izetbegovović, ravnateljica Kliničkog centra sarajevskog sveučilišta i supruga Bakira Izetbegovoića, predsjednika SDA, ugledni liječnik Mirsad Kacila i novinarka Sanela Prašović-Gadžo ispred SBB-a. Dopredsjednica SDP-a Lana Prlić izabrana je zastupnica SDP-a. Zanimljivo je i tko je sve prošao u Zastupnički dom preko kompenzacijskih mandata.

Kompenzacijski mandati

To su sljedeći zastupnici: Salko Bukvarević, Kenela Zuko, Salko Zildžić, Ismet Osmanović, Zijat Mušić, Halima Crnica iz SDA, Lana Prlić, Ivan Boban, Mira Grgić iz SDP-a, Ivan Musa i Delfa Dejanović iz koalicije HNS-a, Dževad Adžem i Amra Kunovac iz DF - GS-a, Munib Jusufović, Sanela Prašović-Gadžo i Šemsudin Kavazović iz SBB-a, Nasiha Pozder, Mirsad Čamdžić, Amela Kuskunović, Sanela Klarić, Želimir Bukarić iz NS-a, Safer Demirović iz PDA, Amer Obradović, Dženana Hodžić, Elmedin Voloder iz NB-a. Prema ovom pregledu, u novom sazivu Zastupničkog doma bit će tridesetak zastupnika koji su prošli zahvaljujući kompenzacijskim mandatima. Kako su pojedine stranke već i objavile, razgovara se o mogućim koalicijama, HDZ BiH je jedini nezaobilazan čimbenik za sastavljanje vlasti u FBiH. U Zastupnički dom Parlamenta BiH prošlo je 12 stranaka. Za parlamentarnu većinu potrebno je 50 zastupnika. Rok za sastavljanje vlasti počinje teći nakon službene objave rezultata izbora od SIP-a BiH. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?