Marinko Čavara

Dosadašnje reforme ili su bile neuspješne ili ništa nisu donijele

marinko čavara
18.11.2015.
u 19:22

Nije samo problem loših rješenja, problem je i način na koji se provede dogovoreni sporazum, kaže Čavara

Diskusijom o temi "Unapređenje funkcionalnosti institucija vlasti i stvaranje održivog i pravičnog društvenog okruženja" završen je prvi dan konferencije "EU reformska agenda za BiH - Ekonomske i socijalne reforme neophodne za bolji život građana i skori prijem BiH u EU" koja se u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer" održava u talijanskom gradiću Como.

Moderator diskusije profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Jovo Ateljević naglasio je da su reforme proces u kontinuitetu, a da je reforma javnog sektora ključna za stimuliranje jednog sustava. Među ostalim pitanjima u detaljnom izlaganju, profesor Ateljević je spomenuo kako su ključni segmenti reformi reorganizacija lokalne, središnje i svih drugih razina vlasti, rješenje problema neujednačenosti plaća u javnom i privatnom sektoru, pitanje međusektorskih mjera, uvođenje novih biznis modela u javnom sektoru, reforma zdravstvenog sustava, pitanje javnih nabavki te reforma javnih poduzeća, javlja Fena. 

Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko govorila je o planovima kako doći do kvalitetnije i funkcionalnije javne uprave.

- Moramo se fokusirati na više prioriteta. Nadilaženje određenih pitanja koje su prepreke te rad na izgradnji međusobnog uvažavanja i povjerenja, rekla je Zovko, naglasivši kako je potrebno izmijeniti izborno zakonodavstvo, a da bi nadolazeći lokalni izbori doveli do usporavanja reformi.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara govorio je o dvije vrsti reformi.

- Jedne su potpuno neuspješne, a druge su uspješno provedene nakon čega je stanje bilo isto ili još gore, rekao je Čavara navodeći primjere reforme pravosuđa, obazovanja, javnog informiranja, itd.

Nije samo problem loših rješenja, problem je i način na koji se provede dogovoreni sporazum, istakao je predsjednik FBiH.

- Svi smo suglasni da neko rješenje ne valja, ali potom se nikada ne možemo dogovoriti o konkretnim rješenjima, i tu se vrtimo u začaranom krugu, rekao je Čavara. I on se dotaknuo Izbornog zakona koji je, po njegovom mišljenju, potrebno mijenjati, kao i Ustav BiH i FBiH.

- Kada govorimo o javnoj administraciji, onima koji ne idu na izbore, često se njihov stav može sažeti u rečenicu "mi smo tu stalno, a vi se mijenjate". Oni su zaštićeni, imaju niz prava, da ne govorimo o državnoj službi i državnim službenicima koji su posebna priča. Tu je reforma neminovna. I pored sukobljenih stavova, moj stav je da netko tko ima odgovornost, oni imaju i pravo da provedu konkretne aktivnosti. Rješenja koja smo usvojili možda nisu idealna, ali su neminovna, rekao je Čavara.

O devijacijama u javnoj upravi u RS govorio je potpredsjednik Srpske demokratske stranke i predsjednik Kluba zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

- Imamo problem s transparentnosti kada su u pitanju sve razine vlasti. To proizvodi nepovjerenje građana koji postaju sve više nezainteresirani, rekao je Govedarica, dodavši kako se transparentnost ne može posmatrati odvojeno od odgovornosti. Ta odgovornost je danas bagatelizirana.

- Taj pojam je postao poštapalica onih ljudi koji je zlouporabljavaju. Odgovornost ne postoji u skladu s rezultatima. Brojna javna poduzeća bilježe značajne gubitke i nikako da se otrgnemo od političkog zagrljaja. I danas su izgleda mnogo "potrebniji" politički, stranački ljudi. Ne treba se onda čuditi nepovjerenju građana, rekao je Govedarica.

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i predsjednik Županijskog odbora Posavina HDZ-a 1990 Željko Josić svoje izlaganje je bazirao na analizi Reformske agende kroz prizmu oporbe. Josić se dotaknuo problema korupcije i 23. poglavlja pregovora s EU - pravosuđa, koje smatra ključnim.

- Nažalost, i sama država dosada nije pokazala pretjeranu volju da sama sebe kažnjava, rekao je Josić, predviđajući da naredne tri godine neće biti nimalo lake za građane BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?