obljetnice

Dostojno obilježena 27. obljetnica pogibije hrvatskog viteza Ante Gašpara, pripadnika 4. gardijske brigade HV

08.05.2019.
u 18:00

U utorak je na nekadašnjoj prvoj crti bojišnice u Slipčićima i Tepčićima

Kao i svake godine do sada na nekadašnjoj prvoj crti bojišnice  u Slipčićima , u utorak, 7. svibnja, je dostojno obilježena 27. obljetnica pogibije neustrašivog  hrvatskog viteza Ante Gašpara, pripadnika legendarne 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Tom prigodom ispred spomen obilježja podignutog na mjestu Gašparova stradanja u Slipčićima, vijence su položili, svijeće upalili i  skrušeno se pomolili: članovi obitelji pokojnog Ante Gašpara, njegovi suborci i prijatelji iz 4. gardijske brigade i suborci s područja općine Čitluk i grada Vrgorca, izaslanstvo općine Čitluk predvođeno načelnikom Marinom Radišićem i predsjednikom OV Predragom Smoljanom,  predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Vrgorca i Čitluka te predstavnici Policijske postaje Čitluk, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čitluk i vrgoračkog kraja, te brojni drugi. Svi su oni na tom mjestu odali dužnu počast i zahvalnost tom poginulom  i neustrašivom mladom Vrgorčaninu, domoljubu i heroju 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Vijenci i cvijeće također su položeni i na spomen obilježja podignutim na mjestima pogibije još trojice Gašparovih suboraca i hrvatskih bojovnika iz 4. gardijske brigade HV : Ivice Parata, Nene Vučice i Vlade Gotovca, koji su također 1992. godine poginuli od agresorske srbočetničke vojske na prvoj crti bojišnice na području Tepčića i Slipčića.  Skrušenom molitvom, koju je pred njihovim spomen obilježjima predvodio je don Ivan Turudić, okupljeni su se mislima i molitvama još jednom prisjetili te četvorice neustrašivih hrvatskih vitezova i još 189. poginulih pripadnika 4. Gardijske brigade, svih poginulih i umrlih pripadnika obrambenih postrojbi iz Domovinskog rata te svih poginulih i umrlih pripadnika policijskih postrojbi.

 Sveta misa zadušnica za poginule vitezove                                                                                                                                                                                                                   

Nakon odavanja počasti poginulom Gašparu i trojici njegovih ratnih suboraca, sudionici tog skupa uputili su se u Tepčiće na svetu misu zadušnicu koju je za poginulog Gašpara i ostalu trojicu poginulih njegovih suboraca predvodio don Ivan Turudić, župnik župe Ploče-Tepčići.  U nadahnutoj propovijedi don Ivan je istaknuo kako poginulima dugujemo zahvalnost što je minimum za svakoga tko je svoj život žrtvovao za slobodu svog naroda i domovine te istaknuo :

„Neki su doslovno žrtvovali svoje živote, dakle prolili su svoju krv. Drugi su žrtvovali dijelove svog tijela, dok su se treći žrtvovali ostajući ovdje uporno se boreći da ova zemlja bude što savršenija i ugodnija za život. Vjerujem da svi dajemo nekakav obol. Stoga, nemojmo odustati od ovog komada zemlje. Nemojmo ga olako ostaviti. Nemojmo zaboraviti ono što ovdje imamo… Uvijek ima mogućnosti ako se hoće.“                                                                                                                       

Ovogodišnji susret starih prijatelja i suboraca iz 4. gardijske brigade s pripadnicima vojnih postrojbi iz Čitluka i pripadnicima jedinice za posebne namjene Policijske postaje Čitluk na mjestima pogibije te četvorice njihovih prijatelja, bio je dojmljiv jer je pobudio uspomene na sve što su zajednički proživjeli uspješno se boreći za slobodu i opstojnost  svog hrvatskog naroda i za svoju Domovinu protiv zloglasnog srbočetničkog agresora.                                   

Kažimo i to da je prva crta bojišnice na području Slipčića  i Tepčića bila jedan od najtežih terena na kojima su pripadnici 4. gardijske brigade i čitlučkih obrambenih postrojbi zajedno herojski branili i stvarali Hrvatsku. Stoga je njihovo  zajedničko sjećanje, odavanje počasti i zahvalnosti poginulom Gašparu i njegovim suborcima postalo neraskidiva nit koja ih trajno povezuje i podsjeća da su zajedno bili u ratu i da zajedno ostaju u miru.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije