NAKON NOVE ODLUKE U HNŽ-U

Dr. Arapović: Treba pojačavati mjere da bi zaštitili općine koje zasad nemaju zaraženih

10.04.2020.
u 07:59

Županijski stožer civilne zaštite HNŽ-a jučer je donio novu zapovijed kojom se zabranjuje kretanje građana na području HNŽ-a izvan mjesta prebivališta u cilju ograničavanja civilnog prometa među općinama/gradovima unutar HNŽ-a. “Kretanje izvan mjesta prebivališta građanima omogućiti samo uz posjedovanje propusnice koju izdaje županijski/općinski/gradski stožer civilne zaštite”, stoji u zapovijedi. Iz ove zapovijedi izuzete su službe MUP-a, vatrogastva i hitne medicinske pomoći te iz ranije donesenih zapovijedi stožera civilne zaštite. Ove mjere na snazi su od jutros u 5 sati.

Za komentar nove odluke Stožera u HNŽ-u zamolili smo dr. Juricu Arapovića, šefa “Covid-bolnice” u Mostaru.

Prema njegovim riječima, posljednja odluka je minimum koji se mogao učiniti na suzbijanju širenja zaraze te očekuje da će tijekom vikenda mjere biti još pooštrenije. Dio građana negoduje zbog odluke koja je donesena uoči blagdana Uskrsa. “Ono što je bitno je da mi već 15 dana tapkamo čekajući da će se mjere pooštriti kako ne bi bilo teških slučajeva”, kazao je dr. Arapović. Preporuka je bila da osobe starije životne dobi ostaju doma, prošlog tjedna to je liberalizirano tako da su od jutra do 12 sati mostarske ulice pune ljudi, a oboljelih je sve više i više, epidemija se razbuktava, a mi popuštamo mjere. Federalni krizni stožer ranije je predložio mjere među kojima je bila i zabrana kretanja iz mjesta prebivališta.

Tako da nije ova odluka u našoj županiji neutemeljena na struci, a s obzirom na to da smo mi najpogođeniji, praktički, polovina svih oboljelih u FBiH je u HNŽ-u. Imamo Čitluk koji je s više od 60 oboljelih drugi grad u BiH po broju zaraženih, što govori u prilog da trebamo pojačavati mjere posebno da bi se zaštitile općine poput Stoca, Ravnog i Rame koje zasad nemaju zaraženih”, kazao je dr. Arapović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije