Krizni stožer HNŽ

Dr. Avdić: Virus će se sigurno pojaviti i kod nas

N1
26.02.2020.
u 13:36

"Virus ne poznaje granice, ni putovnicu i on će se vjerojanto u nekom obliku pojaviti i kod nas", kazao je dr. Avdić.

Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije održao je konferenciju za novinare na kojoj je govoreno o koronavirusu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ prim. dr. Nermin Avdić kazao je kako je povod za današnju konferenciju za medije povratak djece i grupa ljudi, ali i turista, iz Italije gdje su putovali.

"Te ljude stavljamo u nadzor i to u samoizolaciju, na način da nas oni kontaktiraju i mi im kažemo da moraju ostati u sobi, izdvojeni od ostalih ukućana, posebno starijih i djece i da svakodnevno javljaju simptome, odnosno kako se osjećaju. Ukoliko dođe do pojave određenih simptoma, oni nam kažu, pa mi poduzimamo mjere", rekao je Avdić, prenosi N1. 

Ističe kako do sad u toj županiji nema nijedan slučaj oboljelih, kao niti jedan sumnjivi slučaj da su morali slati na testiranje. Također, Avdić je rekao kako je dogovoreno da bi se uzorak poslao u Sarajevo, ukoliko do toga dođe, te bi u roku 24 sata trebao stići i odgovor.

Kada su u pitanju ljudi koji su stavljeni u samoizolaciju, Avdić je kazao kako djeca ne idu u školu 14 dana, ostaju kući, a odrasli otvaraju bolovanje i ostaju također u samoizolaciji i ako nakon 14 dana nemaju simptome, vraćaju se normalnim aktivnostima".

"Virus ne poznaje granice, ni putovnicu i on će se vjerojanto u nekom obliku pojaviti i kod nas", kazao je dr. Avdić.

"U narodu je strah jer je to nešto novo, nepoznato, vrlo je sličan virusu gripe, simptomi su slični, a i mjere koje provodimo su slične gripi. Važno je da građani redovito peru ruke, da ne idu u zatvorene prostore, ne nazoče skupovima, kao što je kino, ili mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi", istaknuo je.

Respiratornim se putem širi, i to je sve što do sada, kako navodi dr. Avdić, imaju od informacija, da je identičan gripi, da se relativno lako prenosi.

U školama u HNŽ su uvedene određene mjere, ali je to urađeno zbog pojave gripe, odnosno da se poveća provjetravanje prostora i dezinfekcija prostorija, što isto važi i za koronavirus.

"Granice su nam još uvijek propusne. Ministarstvo civilnih poslova trebalo bi formirati krizni stožer i to bi trebalo ubrzati i da oni donesu mjere na razini BiH, jer bismo na takve mjere i mi unutrar županije mogli djelovati", istaknuo je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?