Universal Peace Federation

Dr. Božo Skoko predstavlja Hrvatsku na Svjetskom mirovnom summitu u Koreji

29.01.2020.
u 10:49

U Južnoj Koreji, četvrtoj azijskoj ekonomskoj sili, sljedećeg tjedna održava se jedna od najznačajnijih međunarodnih konferencija posvećenih miru u svijetu. A među uglednim i utjecajnim uzvanicima iz cijeloga svijeta koji će boraviti u Seulu na Svjetskom summitu 2020., od 3. do 7. veljače, u organizaciji moćne međunarodne nevladine organizacije Universal Peace Federation, bit će i trojica Hrvata. Budući da su ondje zastupljeni bivši državnici iz cijeloga svijeta, ove godine pozivnice su dobila i dvojica bivših hrvatskih predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović. A među uglednicima iz javnog i akademskog života organizatori tog prestižnog događaja izabrali su kao predstavnika Hrvatske komunikacijskog stručnjaka i profesora strateškog komuniciranja dr. sc. Božu Skoku sa Sveučilišta u Zagrebu i ujedno gostujućeg profesora Sveučilišta u Mostaru.

Tradicionalna mirovna konferencija, koja je sazvana u vrijeme pojačane globalne zabrinutosti za sigurnost, okuplja političke i vjerske lidere, predstavnike akademske zajednice i nevladina sektora te priznate stručnjake s područja medija, kulture i umjetnosti. Očekuje se dolazak više od dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, među kojima će biti aktualni i bivši šefovi država, utjecajne prve dame, dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici vodećih svjetskih medija i poslovni lideri, a tema ovogodišnje konferencije je “Međuovisnost, uzajamni prosperitet i univerzalne vrijednosti”. Potičući interdisciplinarni i multisektorski dijalog usmjeren na traženje rješenja za kritične svjetske probleme i postizanje mira u svijetu, konferencija i niz popratnih događanja bavit će se pitanjima mira, sigurnosti i razvoja. A globalni lideri razgovarat će o tim temama s nacionalne, regionalne i globalne perspektive.

Inače, konferencije UPF-a, koji ima savjetodavni status pri Ujedinjenim narodima, a čije je predstavnike prošle godine primio i papa Franjo, naglašavaju važnost etičkih i duhovnih vrijednosti u međunarodnim odnosima, važnost timskog rada, odgovornog vodstva i dobroga gospodarenja povjerenim dobrima.

Ovogodišnji Svjetski summit održat će se u čast stogodišnjice suosnivača dr. Suna Myunga Moona (1920. - 2012.) i bit će do sada najambiciozniji pothvat UPF-a, zbog čega se očekuje dolazak iznimno utjecajnih sudionika koji bi mogli pokrenuti pozitivne promjene u svojim zemljama i svijetu. Uz bivše hrvatske predsjednike Mesića i Josipovića, želja organizatora bila je ugostiti i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, što zbog završetka mandata i priprema za primopredaju dužnosti nije bilo moguće.

Profesor Skoko, čiji je fokus znanstvenih istraživanja upravljanje komuniciranjem te identitetom i imidžom država u suvremenim međunarodnim odnosima, objavio je niz istraživanja i studija koji se bave fenomenom pomirenja i izgradnje postkonfliktnih odnosa među narodima na području bivše Jugoslavije. Među ostalim, u suradnji s njemačkom zakladom Friedrich Ebert Stiftung u BiH, objavio je niz istraživanja i publikacija koji se bave fenomenom brendiranja Bosne i Hercegovine. Kao publicist i suradnik niza projekata na području kulture i duhovnosti prepoznat je i kao promicatelj suradnje i izgradnje mostova u podijeljenom hrvatskom društvu, kažu organizatori.

Koordinatorica UPF-a za Hrvatsku Ji Suk Baek, poznata korejska umjetnica, koja više od 25 godina radi na razvijanju međusobnih odnosa i prijateljstva te promicanju gospodarske i turističke suradnje između Južne Koreje i Hrvatske, kaže kako će Svjetski summit 2020. u Seulu biti najveći međunarodni, međurasni i interreligijski nevladin događaj, koji se ikada dogodio u povijesti Južne Koreje. “Bilo nam je jako važno da Hrvatska bude na kvalitetan način zastupljena na ovom summitu. Vjerujem da mir i prosperitet mogu doći kada poštujemo naše međusobne razlike i kada zajedno radimo na ostvarenju univerzalnih vrijednosti”, kaže Baek te dodaje kako ima ogromno poštovanje prema velikim naporima UPF-a na stvaranju platforme za dijalog među različitim kulturama, nacijama i vjerama te vjeruje da će hrvatski predstavnici na summitu donijeti taj entuzijazam i inspiraciju natrag u Hrvatsku.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?