berlin

Dr. Gordan Grlić-Radman odabrao Njemačku za svoj prvi službeni posjet

berlinskimagazin.com
09.09.2019.
u 17:04

Dr. Gordan Grlić-Radman (MVEP RH) odabrao Njemačku za svoj prvi službeni posjet.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas primio je danas u Berlinu  dr. Gordana Grlića Radmana ministra vanjskih poslova RH u prvi službeni posjet ujedno i prvi službeni posjet jednoj stranoj državi na počeku mandata dr. Grlića – Radmana, prenosi berlinskimagazin.com

Heiko Maas je naglasio kako mu je drago vidjeti dr. Gordana Grlića Radmana ponovo u Berlinu, nakon niza dosadašnjih susreta i posjeta za vrijeme veleposlaničkog mandata dr. Grlića-Radmana u SR Njemačkoj.

Najvažnija zadaća koja nam predstoji je predsjedanje Vijećem Europske unije sljedeće godine. Ovo je veliki izazov ali i velika šansa za Hrvatsku, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (član vladajuće koalicije iz redova Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon susreta s hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom (HDZ).

Maas je istaknuo da zajednička priprema predsjedanja iziskuje visoki stupanj koordinacije između Njemačke i Hrvatske ne samo na bilateralnom nego i na europskom planu.
Prvih šest mjeseci 2020.predsjedat će Hrvatska, a zadnjih šest mjeseci 2020. predsjedništvo preuzima  Njemačka.

Predsjedanje Hrvatske u prvoj polovini sljedeće godine pada u izuzetno važnom razdoblju. Početkom studenog s radom počinje novi saziv Europske komisije. Zatim je tu i „Brexit“ koji će sigurno biti tema i sljedeće godine. Čekamo konkretne prijedloge iz Londona. Velika Britanija će naravno i poslije izlaska ostati važni strateški partner za EU.

Veliki je zadatak pred nama i usvajanje budžeta EU do 2027. godine. Važna tema je i proširenje EU gdje Hrvatska igra ulogu mosta i posrednika. To je prioritetna tema za Hrvatsku. EU kao projekt motor ali i kao motor za podršku gospodarstva sigurno na Jugoistoku Europe igra važnu ulogu, kazao je Maas.
 

 

Albanija i Sjeverna Makedonija mora se reći učinili su veliki napredak i moramo im dati doista pravu perspektivu i početi s pregovorima o ulasku u EU s tim zemljama.
 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas naglasio i dogovor oko dugoročnog operativnog doprinosa hrvatskom predsjedavanju, te da će Njemačka poslati u Zagreb jednog službenika njemačkog ministarstva vanjskih poslova u prvoj polovini sljedeće godine u svrhu operativnih priprema i koordinacije predsjedanja.
Sigurno će naš stručnjak dati doprinos da još bolje možemo surađivati u tom pogledu i da naše iskustvo možemo prenijeti vama, kazao je Maas, te naglasio da tako možemo još bolje i bez ikakvih problema preuzeti od Vas predsjedništvo u okviru EU u drugoj polovici 2020.

Dr. Gordan Grlić Radman Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova zahvalio se na srdačnom gostoprimstvu njemčakom ministru vanjskih poslova. Citirao je je ministra Maas-a koji je jednom prilikom naglasio da Njemačka i Hrvatska „i ako nismo fizički susjedi osjećamo se kao susjedi“.

Čast mi je da sam danas sa Saveznim ministrom Heikom Maasom razgovarao o nizu tema od zajedničkog interesa Hrvatske i Njemačke. Posebno smo se osvrnuli na zajedničku izjavu o pojačanoj suradnji dviju Vlada s akcijskim planom potpisanu ovdje u Berlinu u ožujku ove godine, koja predstavlja niz koraka u odnosima dviju država. Akcijski plan će dodatno osnažniti odnose RH i SR Njemačke i daće širu dimenziju partnerstvu dviju država  u EU.

Njemačka je jedan od najvažniji partnera RH na području vanjske trgovine, ulaganja i turizma.
U 2018. godini Njemačka je bila 1. vanjsko trgovinski partner RH, 4. strani investitor u Hrvatskoj, država koja tradicionalno zauzima 1.mjesto po broju turističkih posjeta RH.

Hrvatska vlada će nastaviti s radom na poboljšanju poslovne i investicijske klime kao i na učikovitnosti administrativnih postupaka za strane investitore pri čemu kao potencijal za daljnju suradnju posebno ističemo auto industriju, informacijske tehnologije, prehrambenu, elektro te prerađivčka drvna industrija. U tom pogledu se radujemo posjetu saveznog minstra za gospodarstvo Petera Altmaiera sljedeći mjesec RH.

Osim o bileteralnoj suradnji s ministrom Maasom sam razgovarao i o aktualnim europskim temama, kazao je Grlić-Radman. Razmjenili smo i stavove o prioritetima i izazovima hrvatskog i njemačkog predsjedanja EU u sljedećoj godini.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja mogu se sažeti u 4 sastavnice:

1.Mjere koje potiču održivi rast i ravnomjerni razvoj država i regija pri čemu će mo naglasak dati demografskoj obnovi.
2. Povezivanje prometno, energetsko, digitalno ali i povezivanje građana kroz kulturu, šport i turizam.
3. Sigurnost građana, građana EU, što uključuje bolju pravosudnu suradnju među državama članicama, širenje euro zone i čuvanje vanjskih granica EU.
4. Zalaganje za snažnu i otvorenu EU s značajnom ulogom na međunarodnoj sceni u političkom, gospodarskom i trgovinskom pogledu.

Ministra Maasa sam izvjesio o pripremama za sastanke za sastanak na vrhu o Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je naše neposredno susjedstvo i mi smo zainteresirani za mir i stabilnost.  Razgovarali smo i o Makedoniji i Albaniji zemljama koje imaju europsku perspektivu. Mi podržavamo te zemlje za početak pristupnih pregovora.

Razgovarali smo i o BiH. Podržavamo uspostavu nove vlasti i želimo jednakopravnost triju konstituivnih naroda u BiH kako bi BiH bila funkcionalna država s europskom perspektivom, kazao je ministar dr. Grlić Radman, te naglasio kako su razgovarali i o ulasku RH u još dublje europske integracije a to je ulazak RH u Schengenski prostor, Euozonu te članstvo u OECD-u, te da je zahvalio ministru Maasu na njemačkoj potpori u tome kontekstu.

Hvala minsitru Maasu na današnjem prijemu i želim naglasiti da je Njemačka prva zemlja koju sam posjetio nakon preuzimanja Ministarstva vanjskih poslova RH, kazao je ministar dr. Grlić Radman u Berlinu.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?