INTERVJU: Milan Bandić

Dragan Čović je čovjek za europsku BiH i zato ga podržavam na izborima

04.10.2018.
u 16:00

Prije dva tjedna zagrebački gradonačelnik uputio je jasnu potporu predsjedniku Čoviću. Danas poziva na glasovanje na izbore.

Gospodine Bandiću, u nedjelju su izbori u Bosni i Hercegovini, a prethodila im je jako ružna, prljava kampanja u kojoj pojedini kandidati jedino što su radili je zagađivali, prije svega, hrvatsko-bošnjačke odnose?

- Čujem da je kampanja prljava, ali uvijek od prljave imate još gore i prljavije. Ali, to se uvijek događa neposredno ili nekoliko dana prije nego što će se odlučivati o sudbini u BiH. Za mene to znači da svaki narod izabere svoje najbolje predstavnike koji će najbolje predstavljati. Ne mislim pri tome samo na najbolje predstavnike na županijskoj i entitetskoj razini, nego i u državnom Parlamentu, ali napose na najvišoj razini - u Predsjedništvu BiH. Posebno je važno na ovoj najvišoj razini vagati koga se bira u Predsjedništvo BiH s obzirom na to da je zemlja na putu ulaska u EU, da treba dovršiti upitnik i da Europa blagonaklono gleda na ovu zemlju. Zato nije svejedno tko će koji narod predstavljati na toj europskoj prekretnici BiH.

Po svemu sudeći, u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva najozbiljnije konkuriraju Dragan Čović i Željko Komšić. Što bi, po vama, značio izbor jednog odnosno drugog kandidata za Predsjedništvo BiH?

- Najprije želim reći kako sam dao potporu prijatelju Čoviću iz najmanje dvaju razloga. Prvi, zato što sve što radi u svojim posljednjim mandatima radi u interesu i na dobrobit hrvatskog čovjeka u BiH, a onda i u interesu BiH. Ne treba zaboraviti da su Hrvati prvi stali u obranu zemlje, ali se i vrlo jasno izrazili za njezinu neovisnost. Oni koji nam pripisuju da bismo mi “čerečili” BiH, nisu u pravu, a to smo dokazali kao što sam rekao u više navrata. No, pri tome Hrvati nisu za bilo kakvu BiH, nego za BiH triju ravnopravnih i državotvornih naroda, demokratsku i suverenu. Dragan Čović je jamac za to. Zato sam dao potporu prije tjedan dana kada sam bio u Mostaru i dat ću ponovno. I drugi razlog je da je Dragan Čović kroz bavljenje javnim poslovima i politikom, te zastupajući interese BiH i Hrvata, izrastao u političara europskog formata. Nije svejedno u ovo vrijeme kada nam se smiješi približavanje Europi, a to će se užurbano događati u sljedeće dvije do četiri godine. Jednostavno, Dragan Čović je čovjek za to vrijeme.

Pa, ipak, Čoviću i politici dio stranaka iz Sarajeva predbacuje kako rade na podjeli BiH, da zastupaju UZP, a ta etiketa se pokušava staviti cijelom narodu. Kako vi to doživljavate?

- Iza oštre retorike i poprijekih rješenja ne ostaje ništa. Oštra retorika ili etiketiranje traju samo dok se izgovore i nakon toga nestanu. To je kao mjehur od sapunice. A što se tiče tog prišivanja etikete gospodinu Čoviću ili bilo kojem dužnosniku samo zato što je Hrvat, mogu reći neka svatko pomete ispred svojih vrata. Dragan Čović treba zastupati interese, prije svega ljudi koji su ga izabrali, a to su Hrvati u BiH. A podsjetit ću da su se Hrvati davno opredijelili za suverenu i jedinstvenu BiH. To zbog toga pada u vodu.

Gospodin Čović je na početku ove kampanje, a nedavno je to učinio i reis Kavazović, ispružio ruku i pozvao na suživot. Koliko su takve poruke značajne, posebno stoga jer je ova izborna kampanja uzavrela?

- Najprije želim reći da sam dokazani hrvatski sin BiH i dokazani prijatelj svih triju naroda. Imao sam čast u tri navrata biti s reisom Kavazovićem. To je čovjek koji ulijeva povjerenje, koji je na čelu Islamske zajednice, koji neće nikada dopustiti, a kamoli reći, bilo što osim na tragu onoga da svaki narod treba birati vlastite predstavnike u vlasti. Na tome tragu, makar on bio dobar ili loš, a u ovome slučaju je dobar, demokracija podrazumijeva da svatko suvereno na slobodnim izborima bira svog predstavnika. Bilo bi pogubno da pripadnici jednoga naroda biraju predstavnika drugima. To smo imali u više navrata i tadašnji član Predsjedništva, koji je najvećim dijelom izabran bošnjačkim glasovima, nikada nije došao tamo gdje Hrvati žive. To se ne bi trebalo ponoviti i uvjeren sam da moji prijatelji Bošnjaci vode računa o tome. To bi bila medvjeđa usluga BiH.

U dijelu kampanje najavljivala se inicijativa za ukidanje ravnopravnosti, konstitutivnosti naroda te uvođenje sustava “jedan čovjek, jedan glas”. Kako na to gledate?

- Dayton, koliko je god cementirao odnose u BiH, s druge je strane apsolutna zapreka da se ostvari bilo kakva dominacija. I ta priča, osim u predizbornoj kampanji, ne može proći. Možemo mirno spavati što se toga tiče. Ja sam nesretan što se nisu usvojile izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se zajamčila stvarna institucionalna potpora sustavu da svaki narod bira svog predstavnika te da se više ne mogu ponavljati stvari odranije.

Koliko je za BiH važno približavanje Europskoj uniji i NATO savezu u smislu stabiliziranja ukupnih prilika u samoj BiH i vjerujete li da ćemo nakon toga svjedočiti o okončanju “dječjih bolesti” o kojima smo govorili?

- Razgovarajući s gospodinom Čovićem prije dva tjedna kada sam išao posjetiti majku, i dajući mu potporu, od 45-minutnog razgovora mislim da smo 40 minuta razgovarali o europskome putu BiH. Bosna i Hercegovina nema alternative i treba iskoristiti svaki trenutak da činimo sve kako bismo ušli u obitelj razvijenih europskih zemalja. Dakle, da budemo tamo gdje se miješaju karte, gdje su najbolji za stolom, ali i gdje se moraju poštovati pravila igre. Uvjeren sam da ćemo uskoro, kao što je Hrvatska prije pet godina, 1. srpnja 2013. na Markovu trgu, odnosno na Gradecu, proslavila ulazak u EU, svjedočiti ulasku BiH u EU i u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Jeste li zadovoljni odnosom službenog Zagreba prema BiH i ovdašnjim Hrvatima i treba li u tome smislu nešto mijenjati?

- Mislim da nova Vlada svjedoči tu odgovornost. Rekao bih da je to kontinuitet, ali ova ima poseban osjećaj, a u njoj i sam sudjelujem. Moram reći da tu odgovornost prema BiH svjedoči i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković. I sam kada sudjelujem na sastancima i brifinzima tema je često BiH, i to iz najmanje dva razloga. Gradonačelnik sam glavnog grada koji predstavlja skoro pola Hrvatske i ima drugu najznačajniju izvršnu funkciju ove zemlje obnašajući šesti mandat, ima obveze i odgovornosti s te pozicije ne samo u Hrvatskoj, nego i u BiH. S druge strane, rekao sam, rođeni sam sin BiH i prijatelj svih triju naroda. Zato je moja završna poruka svim trima narodima, ne samo Hrvatima u BiH, nego Bošnjacima i Srbima - izađite na izbore jer u nedjelju kada se zatvore birališta i počnu brojati listići, onda će sve biti gotovo i morat ćete čekati dvije odnosno četiri godine za novu prigodu. Nemojte da netko drugi odlučuje umjesto vas. Odlučimo sami o našim ljudima koji će nas predstavljati. •

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
17:40 04.10.2018.

Ništa čudno lopov je uvijek podržavao lopova,plus oba su ercego...ci

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?