spriječene teže posljedice

Drama u BiH: Ženu ugrizla riđovka pa je onda stala na poskoka!

TrebinjeLive.info
26.06.2019.
u 17:38

Proteklih sedam dana bili su vrlo uzbudljivi za radnike Hitne pomoći u Trebinju, koji su u ovom razdoblju imali čak tri intervencije nad građanima koji su pretrpjeli ujed zmija otrovnica, među kojima i jedan dječak od svega tri i pol godine, piše TrebinjeLive.info. 

Kod dva slučaja evidentiran je ujed riđovke i to u selu Grab i na Trebinjskim Brdima, dok je kod jednog slučaja evidentiran ujed poskoka i to na izletištu Studenac. Na sreću, brzom intervencijom medicinskih radnika spriječene su opasne posljedice, pacijenti su stabilno i oporavljaju se.

Najzahtjevnija intervencija bila je na Trebinjskim brdima, gdje je riđivka ujela stariju ženu u predjelu koljena. To su odmah primjetili ljudi koji su bili s njom, sjeli je u kamion i krenuli ka Trebinju, dok su u međuvremenu pozvali hitnu, čiji se tim odmah uputio ka Planim Dolima, gdje se nezgoda dogodila.

Na čelu tima bio je doktor Vasko Kovač, koji su vozilom hitne do kamiona u kome je bila nesretna žena stigli za svega 20 minuta, iako se, uglavnom, do tog mjesta vozi u prosjeku oko 45 minuta, jer je u pitanju makadamski put.

I dok je žena izlazila iz kamiona kako bi prišla medicinskim radnicima, nagazila je na poskoka i počela vrištati. Trebinjskim medicinarima u početku nije bilo jasno što se dogodilo, misleći da su u pitanju halucinacije zbog djelovanja otrova.

Međutim, poskok je ubrzo prošao između nogu doktora Kovača i tek tada im je bilo jasno da ženu, samo pukom srećom, poskok nije ujeo, jer bi u tom slučaju bilo upitno što bi se s njom dogodilo.

Ona je prebačena u trebinjsku Bolnicu gdje je smještena na intenzivno liječenje.

Obitelj ove žene uputila je javnu zahvalnost doktoru Kovaču i njegovom timu, ali i direktoru Doma zdravlja Branki Drašković.

Dr. Saša Borjan kaže za TrebinjeLive.info da svake godine zabilježe u prosjeku oko osam ujeda zmija otrovnica, ali da su u proteklih sedam dana zabilježili čak tri.

"Među njih troje je i troipolgodišnje dijete koje je zmija ujela za prst na ruci. I u ovom slučaju njegovi roditelji su krenuli vozilom iz Graba, a hitna pomoć iz Trebinja", kazao je Borjan.

Prema njegovim riječima, prilikom ujeda zmije otrovnice, najvažnije je ostati pribran i prestati s hodanjem, te dva centimetra iznad ujeda svezati komad robe ili nečega sličnog, kako bi se koliko-toliko ublažilo širenje otrova.

I ono najvažnije je odmah pozvati hitnu pomoć - ističe dr. Borjan.

"Nikako ne preporučujem isisavanje otrova, jer ga u tom slučaju prikupljaju plombe u zubima, te ne treba praviti rez jer se onda otrov brže širi. Važno je i stegnuti komad odjeće polako popuštati nakon pet minuta kako ne bi došlo do gangrene", kaže dr. Borjan.

Najopasnije je, kaže, kada zmija ujede u predjelu glave, vrata, jagodica na prstima, jer su to dobro vaskularizirani dijelovi tijela.

"Kroz iskustvo, ujed poskoka je mnogo opasniji od ujeda riđovke. Mjere opreza su uvijek dobrodošle", naveo je Borjan.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
11:15 27.06.2019.

Jeli zmija preživjela ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije