Inovatorske nagrade Posušanima

Drugu i treću nagradu osvojili Branko i Ivan Milićević

11.05.2016.
u 09:00

Na 1. međunarodnom sajmu inovacija “Inter Innovation 2016.”, koji se prošlog vikenda održao u hotelu Medena u Trogiru, predstavile su se 23 inovacije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stručni žiri nagradio je tri najuspješnije inovacije u iznosima od 3000, 6000 i 10.000 kuna.

Postati tradicija

Inicijator cijele manifestacije i član stručnog žirija dr. sc. Nenad Končar zahvalio je svim sudionicima na sudjelovanju na prvom sajmu inovacija uz želju da se i dogodine sretnu na istom mjestu gdje će ponovno moći pokazati svoju inovativnost i kreativnost.

Prva nagrada u novčanom iznosu od 10.000 kuna pripala je timu studenata brodogradnje sa splitskog FESB-a koji je predstavio svoja dva napredna ekološka plovila Swath i Hydrofoil. Plovilo Swath, prema njihovoj zamisli, pripada teškoj kategoriji i namijenjeno je industriji odnosno prijevozu većih količina tereta, a Hydrofoil lakoj kategoriji plovila i namijenjen je zabavi, ima zrakoplovni profil krila i cijelim svojim trupom glisira iznad površine vode, dok se ispod vode nalaze krila koja svojim hidrodinamičkim uzgonom nose cijeli brod. Oba plovila imaju smanjeni volumen na slobodnoj površini čime se smanjuje otpor valova koje stvara brod.

Druga nagrada od 6000 kuna pripala je Branku Milićeviću iz Posušja (BiH). On je predstavio svoj izum “eko termo pametni plastenik” promjenjive visine koja se mijenja ovisno o temperaturi zraka, vrsti i rastu biljke.

“Pametni plastenik”

“Pametni plastenik” se pomoću hidraulike diže i spušta, ovisno o vremenskim uvjetima. Toplotni senzori daju impuls hidrauličnoj pumpi, a ona cilindrima za dizanje i spuštanje plastenika. Pumpa radi na principu injekcije, uvlačenjem i izvlačenjem tekućeg ulja. Treća nagrada od 3000 kuna pripala je članu Asocijacije Bosne i Hercegovine Ivanu Milićeviću iz Posušja za inovaciju “trajna osnova za saće”, tj. za satnu osnovu, kako je nazivaju pčelari. Osnova za saće obostrano je parcelizirana šesterokutnim temeljima gdje pčele brže i lakše podižu ćelije. Osnova je izgrađena od biorazgradivog materijala, stopostotnog voska, tijesta od opne kukuruznog zrna i gotovo stopostotnog kalcijeva karbonata. Prednosti ovakve osnove su što je trajnog karaktera, može se obnavljati, odgovara svim ekološkim i prehrambenim standardima, manje troškove pčelarenja za 30 posto, veći prinos meda za 6 kg po košnici i nema potrebe za mukotrpnim ožićavanjem.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije