srbija

Drveće u asfaltu zapanjilo mještane, reagirao i načelnik općine

Facebook
16.08.2019.
u 20:49

Fotografije nasutog svježeg asfalta oko drveća u Knjaževcu u Srbiji, objavljene na Facebooku, razbjesnile su mnoge, ali je bilo i pohvala za rekonstrukciju ulice. U polemiku u Facebook komentarima uključio se i načelnik općine, prenosi Faktor.ba

Autor fotografija Dragan Milutinović za BBC na srpskom jeziku rekao je da ne razumije zašto je netko odlučio asfaltirati prostor na kojem se nekada nalazila trava.

 - Ako već asfaltiraju prostor oko drveća, ispravan način je da se oko njih prvo naprave tzv. sokle, ograda koja omeđuje prostor oko drveta i ostavi razmak, dovoljan da drvo raste i prima vlagu, pa se potom asfaltira do njih. Navodno im je lakše kasnije izrezati asfalt oko drveta - kaže.

Diplomirani inženjer poduzeća koje je planiralo rekonstrukciju Ljubiša Mihajlović rekao je "da je, jednostavno, tehnologija takva" te da se radi o standardnoj proceduri. Dan nakon objavljivanja fotografija na Facebooku  asfalt oko drveća je izrezan i
uklonjen.

- Na ovom prostoru predviđeno je parkiranje do samog drveta. Radi se o sustavu raster elemenata, što znači da se postavljaju betonski fabricirani elementi u ovaj prosječni dio. To omogućava da se 
dođe do drveta, stablo se može zalijevati i ni na koji način se ne ugrožava i ne oštećuje - rekao je Mihajlović.

Naglašava da se na takav način "uvijek radilo". Mihajlovićev kolega, građevinski inženjer Danijel Dašić iz Niša, ne misli tako.

- Postali smo šampioni - sve što je nenormalno u mnogim drugim zemljama, kod nas je postalo normalno - rekao je on.

Čak i to što je asfalt uklonjen dan nakon nasipanja može biti pogubno za drveće, objašnjava Dašić.

- Asfalt se nanosi na temperaturi od 180 stupnjeva i može oštetiti drvo. To jest normalna procedura, ali ne kod asfaltiranja drveća. Drveće se nikada i nigdje ne asfaltira - dodao je on.

On je naveo da je praksa da se prilikom asfaltiranja oko drveća ostavlja prostor od pola metra do metra, ogradi se rubnjacima i asfaltira se dio do rubnjaka. U prepisci s načelnikom općine na Facebooku građani su iznijeli primjedbe i zbog načina na koji su postavljene nove klupe i šahtovi, ali i zbog nesigurnosti.

- Klupe su postavljene toliko nasumično kao da su majstori radili vezanih očiju. Jedna klupa gleda na ulaz u toplanu (podrum), a neke su postavljene ispod susjednih prozora, pa taman da se netko popne i uđe u stanove (i to je popravljeno nakon negodovanja) - napisala je jedna stanarka.

Načelnik općine Milan Đokić, koji je najavio da će ova ulica nakon rekonstrukcije izgledati kao "mala Švicarska", na Facebooku je
zahvaljivao građanima na kritikama, ali ih je nazvao i "tragačima za manama".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?