FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BIH

Drvene igračke sigurnije za zdravlje mališana, a mogu se i reciklirati

03.04.2020.
u 14:04

U jedan od glavnih problema odrastanja djece u današnje vrijeme spadaju nesigurne igračke. Od običnog kioska do posebnih trgovina, raznih vrsta igračaka ima na svakom koraku, a roditelji, u želji da usreće dijete, znaju zanemariti najbitniju stvar – sigurnost. Ne radi se samo o mogućim vidljivim opasnostima kao što su oštri rubovi na koje se dijete može ozlijediti ili mali dijelovi koje može progutati. Tu su i one opasnosti koje ne vidimo okom, ali koje itekako mogu utjecati na zdravlje djece. Riječ je o otrovnim supstancijama.

Razvijaju kreativnost
Djeca od najranije dobi stvaraju temelje za razvoj u odrasloj dobi, a igra je važan dio tog procesa. Igračke zato trebaju kod djeteta potaknuti razvoj kreativnosti, mašte i motoričkih sposobnosti. Igračka može biti bilo što - drveni štap, kamenčić ili list koje dječja mašta pretvara u čudesnu igračku. Ipak, danas su djeca sve više okružena modernim, elektroničkim igračkama koje mogu same hodati, govoriti i slično. Kod izbora igračaka za dijete važno je voditi računa da igračka ne bude sama sebi svrha, već da izvuče ono najbolje iz djeteta. To ne znači da dijete ne može imati lijepe i zanimljive igračke, naprotiv! Ako odaberete drvene igračke, nećete pogriješiti, a sigurno ćete naći nešto što se djetetu sviđa.
Drvene igračke dolaze bez baterija i ostalih elektroničkih komponenta. Ne mogu same govoriti, kretati se ili izvoditi neke druge automatizirane ludorije, već ih djeca moraju ručno pokretati, upotrijebiti maštu i udahnuti život u njih.

Ftalati u plastici
Ovakve igračke daju im priliku za potpuno otvorenom igrom u kojoj mogu zamisliti bezbroj mogućnosti koje će njihovu igračku učiniti jedinstvenom. Iako su zvukovi dobri za stimulaciju djetetovih osjetila, neke elektroničke igračke mogu pretjerano stimulirati djecu. Kombinacija treperenja svjetla, glasnih zvukova i pokreta mogu davati previše informacija koje mališan ne može obraditi.
Stoga su drvene igračke puno bolji izbor kad je riječ o razvoju djeteta. Istraživanja su pokazala kako određena vrsta plastike može utjecati na zdravlje jer su u njoj prisutne kemikalije ftalati koje ju čine mekšom i fleksibilnijom od drveta. U EU već nekoliko godina zabranjeno je njihovo korištenje u igračkama, no ponekad ih se još može pronaći u nekim proizvodima. Ftalati se povezuju s nastankom raka, oštećenjem jetre, štete razvoju reproduktivnih organa i povećavaju rizik od razvoja raka dojke. Udisanje ovih kemikalija može pogoršati astmu kod djevojčica, a s obzirom na to da djeca sve vole stavljati u usta, njihova je izloženost kemikalijama veća nego kad su u pitanju odrasli. Najveća prednost drvenih igračaka zasigurno je njihova izdržljivost. Kada (i ako) dođe vrijeme za njihovo umirovljenje, mogu se lako reciklirati, pa se njihovim recikliranjem ujedno brinete i za okoliš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije