otkrivamo

Država Federaciji od GSM licencija uzela 95 milijuna KM

Denis Lasić
02.11.2015.
u 06:15

Federacija dobiva dvije trećine novca od GSM licencija. Sredstva se koriste za izgradnju novih prometnica, sanaciju postojećih...

Kada je preuzimao Federalno ministarstvo prometa i veza, Denisa Lasića je dočekalo 1,3 milijuna maraka sredstava od GSM licencija. Po pravilu, ministar u ovome resoru odlučuje kome će ova sredstva biti isplaćena, a po pravilu se daju za sanaciju prometnica. Lasić je 1,3 milijuna maraka rasporedio na nekoliko infrastrukturnih prometnih projekata.

Istekli ugovori

Kada i koliko će sredstava biti na ovoj stavci iduće godine, još uvijek nije poznato jer su važeći ugovori pred istekom. - Mi ćemo uskoro otvoriti ovu temu jer ovo pitanje moramo riješiti. Radi se o značajnim sredstvima koja se koriste za rješavanje konkretnih problema - rekao nam je ministar Lasić. On, zajedno sa svojim suradnicima, uskoro planira povući pitanje koje se stavlja pod tepih već godinama. Naime, sredstva od GSM licencija se raspoređuju s državne razine, a Federacija je po tome pitanju uvelike zakinuta od državne vlasti. Kako nam je rekao ministar Lasić, dug države po ovoj osnovi je skoro prešao iznos od 100 milijuna maraka i sada se postavlja pitanje kako ovaj problem riješiti.
- Ako ćemo biti precizni, Federacija je po ovoj osnovi u 10 godina zakinuta za 95 milijuna maraka. Nije potrebno dodatno objašnjavati što bi se mogli s tim novcem, koliko bi dobili prostora za nove projekte, za sanacije cesta i sve ostalo čime se bavi ovo ministarstvo. Još ne znamo u kojem pravcu će ova priča ići, ali očekujem kako će uskoro biti razgovora o ovoj temi - istaknuo je Lasić. Inače, raspodjela novca od GSM licencija se vrši od 2003. godine. Prema postignutom dogovoru, dvije trećine sredstava idu Federaciji, a do sada je podijeljeno 420 milijuna maraka. Znači da je Federacija trebala u 12 godina ukupno dobiti 280 milijuna maraka, ali trenutačno nedostaje 95 milijuna KM.

Država jednostavno uzela

- S državne razine su nam rekli kako su taj novac iskoristili za projektnu dokumentaciju na koridoru Vc. Ali ne mogu oni tek tako nama uzimati novac i raditi s njim što žele. To je novac koji pripada Federaciji. Poslana je jedna urgencija, a sada će ići i druga. Želimo vidjeti ima li još novca od GSM licencija za ovu godinu, kada možemo očekivati nadoknadu duga. Ta sredstva su nam i više nego važna za projekte koje planiramo - zaključio je ministar Lasić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije