Vijeće ministara BiH

Državljani EU mogu ući u BiH uz potvrdu o negativnom testu na virus

14.07.2020.
u 17:20

Državljani zemalja EU, mogu ući u BiH uz potvrdu o negativnom testu na virus

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 11. sjednici imenovalo je Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu na mandatno razdoblje od četiri godine.

Donesena je Odluku o potvrdi imenovanja Draška Milinovića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Vijeće RAK-a predložilo je Milinovića za direktora, nakon provedene natječajne procedure.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, imenovalo je Marka Vujevića za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, kao prvorangiranog kandidata nakon završetka natječajne procedure za izbor direktora. Istovremeno je ove dužnosti razriješen dosadašnji direktor.

Na sjednici je dana suglasnost Upravnom odboru JP NIO Službeni list za imenovanje Dragana Prusine na dužnost direktora JP NIO Službeni list BiH, a na mandatno razdoblje od četiri godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Narodne skupštine Republike Srpske, imenovalo je Branislavu Milekić za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Republike Srpske.

OD 16. SRPNJA OMOGUĆEN ULAZAK U BiH IZ EU-a I SCHENGENSKOG PODRUČJA UZ NEGATIVAN TEST NA SARS-CoV-2

Vijeće ministara BiH na 12. sjednici donijelo je Odluku o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Dopunom Odluke omogućavaju se ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica Europske unije i zemalja članica Schengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu schengensku vizu ili vizu zemalja Europske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Europske unije i schengenskog područja, pod uvjetom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska. Odluka će se primjenjivati od 16. srpnja 2020. godine.

Državljani ovih zemalja obvezni su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela BiH (epidemioloških i zdravstvenih).

Od ove odluke izuzeti su državljani Republike Hrvatske i oni ulaze u skladu s ranije donesenom Odlukom o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kada im je omogućen ulazak u BiH zajedno s državljanima Srbije i Crne Gore.

VMBiH DONIO ODLUKU O PRIHVATU POMOĆI IZ UAE

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o prihvatu pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata – Vlade emirata Dubaija Bosni i Hercegovini.

Prema Odluci, pomoć se sastoji od 100 tisuća komada brisova, 25 tisuća zaštitnih odijela, 40 ventilatora, 152 tisuće rukavica, po 150 tisuća maski N95, kirurških te maski za lice, kao i 50 tisuća vizira i 20 400 zaštitnih naočala.

Ministarstvo civilnih poslova će, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i Naputkom o postupanju u procedurama za uvoz lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera za područja BiH ugrožena prirodnom ili drugom nesrećom, zatražiti rješenja o suglasnosti/odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

osnovi ovih rješenja, Ministarstvo civilnih poslova će izvršiti prijem pomoći s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, a ako odobrenja izostanu, Vijeće ministara BiH će posebnom odlukom odlučiti o ovoj pomoći.

civilnih poslova će izvršiti podjelu ove pomoći u skladu s ranije donesenom odlukom Vijeća ministara o principima raspodjele pomoći, i to Federaciji Bosne i Hercegovine 61,5 %, Republici Srpskoj 37,5 % i Brčko distriktu Bosne i Hercegovine 1 %. Federacija BiH će dobivenu pomoć podijeliti s 10 kantona u jednakom omjeru, po 50 %.

UTVRĐEN PRIJEDLOG SPORAZUMA IZMEĐU VMBiH I VLADE SRBIJE O GP BRATUNAC - LJUBOVIJA

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prijelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija, s Izvješćem o pregovorima.

Prema ovom sporazumu, koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa, dvije države će na zajedničkoj lokaciji Bratunac – Ljubovija izgraditi i otvoriti zajednički granični prijelaz za međunarodni cestovni promet putnika i robe na kojem se izvoze, uvoze i provoze sve vrste robe, osim onih koje podliježu inspekcijskom nadzoru i plaćanju trošarine.

Izgradnjom ovog graničnog prijelaza s pristupnom prometnicom na teritoriju Bosne i Hercegovine nastavlja se dobra suradnja BiH i Srbije, nakon što su dvije države dogovorile realizaciju projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Ovaj projekt se realizira na osnovi potpisanog Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija. Projekt bi trebao biti završen do kraja godine.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa.

OPREMA ZA AERODROMSKE OPERATORE

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o prijenosu vlasništva nad osnovnim sredstvom, čime se omogućava Graničnoj policije BiH da bez naknade izvrši prijenos vlasništva četiri uređaja za protudiverzijski pregled na aerodromske operatore u BiH, u ukupnoj vrijednosti oko 9,2 milijuna KM.

Po jedan uređaj će biti prenesen u vlasništvo Međunarodnog aerodroma Banja Luka i JP međunarodne zračne luke Mostar, Sarajevo i Tuzla.

Uređaji su dio opreme koju je ranije Graničnoj policiji BiH donirala Narodna Republika Kina s jamstvenim rokom od godinu dana, u kojem su bili osigurani besplatni servis i održavanje, a taj rok je istekao krajem studenoga 2019. godine.

Prijenos ove opreme u skladu je s Programom o sigurnosti civilnog zrakoplovstva BiH, kojim je propisano da je aerodromski operator dužan i odgovoran osigurati sigurnosnu opremu za protudiverzijski pregled, njezino redovito održavanje, pravilnu uporabu i servisiranje.

DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA OMOGUĆITI NESMETAN PROCES ZAŠTITE OZNAKA PODRIJETLA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usuglašenosti za proizvode zaštićene oznake podrijetla, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta s oznakom EI, kao potvrdom određene usklađenosti s propisima EU-a u ovoj oblasti.

Odlukom je kao tijelo za ocjenjivanje usuglašenosti ovlašten Organic control system d.o.o Subotica, Republika Srbija, a uz ranije ovlaštenu Organsku kontrolu d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina, u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode na osnovi kojeg je i raspisan javni poziv.

Donošenjem ove odluke omogućava se domaćim proizvođačima nesmetan proces zaštite oznaka prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

STVORITI UVJETE ZA ŠIRENJE ORGANSKE PROIZVODNJE U BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o usklađenosti zakonodavstva u Bosni i Hercegovini sa zakonodavstvom EU-a, kao i mogućnosti širenja sektora organske proizvodnje.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će, u suradnji s Direkcijom za europske integracije, nadležnim tijelima entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, pripremiti i Vijeću ministara dostaviti sveobuhvatnu analizu usklađenosti zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini sa zakonodavstvom Europske unije.

U BiH je u 2018. godini bilo registrirano samo 58 proizvođača organskih proizvoda, i to najviše ljekovitog bilja i bobičastog voća, pokazali su podaci „Organske kontrole“ iz Sarajeva. Najznačajnija izvozna tržišta za organske proizvode iz BiH su zemlje EU-a, i to: Njemačka, Nizozemska, Danska, Italija, Švicarska i Švedska.

Zakonodavstvo Europske unije 2021. godine uvodi promjene u ovoj oblasti koje se odnose na jačanje sustava kontrole, nova pravila za proizvođače i o uvozu organskih proizvoda koja će osigurati isti standard proizvoda, kao i veći spektar proizvoda koji se mogu plasirati kao organski.

U zakonodavstvu BiH ova oblast je djelomično regulirana na razinama entiteta, a u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u iz 2019. godine se navodi da bi BiH trebala usvojiti zakon o organskom uzgoju na razini države.

U skladu s danas usvojenim zaključkom, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebalo bi ovaj zakon pripremiti u trećem kvartalu ove godine.

USKLAĐIVANJE DOMAĆEG ZAKONODAVSTVA S ACQUISOM U OBLASTI RIBARSTVA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o poduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenju acquisa iz oblasti ribarstva i akvakulture i zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u suradnji s nadležnim entitetskim i institucijama Brčko distrikta BiH, nastavi koordinirati aktivnosti u ovoj oblasti u kontekstu približavanja BiH Europskoj uniji.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je apliciralo za tehničku pomoć Taiexa koja je odobrena 2018. godine te su u tijeku pripremne aktivnosti za usklađivanje zakonodavstva iz oblasti ribarstva i održivog ribarstva.

Također, dogovorena je suradnja s Eurofishom za tehničku pomoć i okvirni pristup za izradu strateškog dokumenta programa razvoja ribarstva u BiH.

Bosna i Hercegovina aktivno sudjeluje i na izradi Strategije EU-a za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), koja se odnosi na plave tehnologije, ribarstvo i akvakulturu te pomorstvo i morsko upravljanje i usluge.

Radi ispunjavanja obveza preuzetih potpisivanjem SSP-a i pristupa fondovima za korištenje potencijala ovog sektora, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa namjerava iskoristiti tehničku pomoć Eurofisha za izradu programa sektora akvakulture i ribarstva u BiH.

REALIZACIJA PROJEKATA UPRAVLJANJA SLIVOM RIJEKE DRINE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu (GEF TF 0A2317 i SCCF TF0A2320), ukupno vrijednog 8,4 milijuna američkih dolara za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju.

Projekta je da unaprijedi mehanizme i kapacitete u zemljama sudionicama Projekta za planiranje i upravljanjem prekograničnim slivom rijeke Drine, uz prilagodbu na klimatske promjene i podizanje životnog standarda stanovništva na ovom području.

Sredstva su osigurana u jednakim omjerima po 50 % iz Specijalnog fonda za klimatske promjene i Globalnog fonda za zaštitu okoliša i raspoređuju se proporcionalno teritoriju sliva rijeke Drine, i to BiH 3.375.270,00 američkih dolara (37 %), Crnoj Gori 2.721.525,00 (32 %) i Srbiji 2.635.625,00 američkih dolara (31 %).

Iz sredstava predviđenih za BiH, Republici Srpskoj je namijenjeno 1.129.875,00, Federaciji BiH 359.875,00 i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 1.885.520,00 američkih dolara.

Projekt je efektivan od ožujka 2017. godine, a njegov završetak je planiran krajem listopada ove godine, dok je krajnji rok za financijske transakcije po projektu 28. veljače 2021. godine.

OSTVAREN POMAK U PROVOĐENJU STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE – PERCEPCIJA ISTA

Vijeće ministara BiH upoznat je sa Četvrtim izvješćem Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije o monitoringu provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015. – 2019. i Akcijskim planom za njezino provođenje.

Prema Izvješću, ostvaren je određeni pomak u provođenju Strategije, ali realnost stanja u BiH i percepcija korupcije zasjenjuju statističke pokazatelje njezinog provođenja.

Tako je od ukupno predviđenih 226 aktivnosti njih 206 realizirano, od čega je 108 aktivnosti potpuno realizirano, 98 je djelomično, dok 20 aktivnosti nije realizirano.

Strategija i prateći akcijski plan sadrže pet strateških ciljeva, 69 strateških programa i 226 aktivnosti razvrstanih u 15 različitih rokova.

Ovo izvješće je sačinjeno na osnovi raspoloživih informacija dostavljenih od provoditelja aktivnosti, neposredno provedenih aktivnosti Agencije, te tijela za sprečavanje korupcije u BiH, kao i drugih strateških partnera u implementaciji mjera i aktivnosti definiranih Strategijom i Akcijskim planom.

INSTITUCIJE BiH U PROŠLOJ GODINI PROVELE 258 KONZULTACIJA VIŠE U ODNOSU NA 2018. GODINU

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva pravde o provođenju Pravila za konzultacije u izradi pravnih propisa za 2019. godinu, u kojem se navodi da su institucije BiH ostvarile napredak u ovom procesu i pokazale veći stupanj proaktivnosti u ovom procesu.

Institucije BiH u prošloj godini su provele 539 konzultacija u izradi pravnih propisa, što je značajno povećanje u odnosu na 2018. godinu, kada je provedena 281.

Web-aplikaciju „eKonsultacije“ koristile su 63 institucije, što je povećanje za sedam novoregistriranih institucija u odnosu no 2018. godinu, kada je aplikaciju koristilo 56 institucija.

Sve institucije BiH registrirane na web-platformi „eKonsultacije“ su imenovale koordinatore i zamjenike koordinatora konzultacija.

Mali odziv zainteresirane javnosti u procesu konzultacija jedan je od izazova koji treba rješavati, zajedno s vrlo malim brojem registriranih pravnih i fizičkih osoba zainteresiranih za aktivnosti institucija i izradu propisa.

Stoga će Ministarstvo pravde BiH provesti edukacije za zainteresiranu javnost o Pravilima za konzultacije u izradi pravnih propisa i mogućnostima sudjelovanja u procesima kreiranja javnih politika putem web-platforme „eKonsultacije“.

OSIGURATI PREDUVJETE ZA PRISTUPANJE REFERENTNOM SUSTAVU ZA VREMENSKE PROGNOZE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće o provedenim aktivnostima na realizaciji Akcijskog plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH od ožujka 2018. do prosinca 2019. godine i zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da nastavi koordinirati aktivnosti za njegovu realizaciju.

Na sjednici je donesen set zaključaka kojima se žele unaprijediti procesi u ovoj oblasti, a od nadležnih institucija u BiH je, između ostalog, zatraženo je da osiguraju preduvjete za pristupanje Bosne i Hercegovine referentnom sustavu za vremenske prognoze, te da intenziviraju svoje aktivnosti na efikasnoj implementaciji sredstava osiguranih za implementaciju mjera iz Akcijskog plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH.

OPERATIVAN ODBOR ZA OLAKŠAVANJE TRGOVINE BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o imenovanju članova Odbora za olakšavanje trgovine Bosne i Hercegovine, kojim će predsjedavati ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, a zamjenik predsjedatelja bit će zamjenica ministra Ljiljana Lovrić.

U ovaj odbor ranije su imenovani predstavnici nadležnih ministarstava i institucija na razini BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, uključujući i predstavnike Vanjskotrgovinske komore BiH i gospodarskih komora entiteta te Brčko distrikta, a imenovanjem novog saziva Vijeća ministara istekao je mandat dosadašnjim članovima ovog odbora.

Ciljevi Odbora, koji je uspostavljen još 2018. godine, su daljnje pojednostavljivanje i harmonizacija carinskih i drugih graničnih procedura u skladu s međunarodnim standardima uspostavljenim Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije o olakšavanju trgovine i drugim međunarodnim trgovinskim obvezama BiH.

TEKUĆA PRIČUVA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće pričuve za 2019. godinu, koju će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Informaciji, od ukupno planiranih 3.428.000,00 KM u prošloj godini je odobreno 2.172.500,00 KM iz tekuće pričuve.

Vijeće ministara BiH u prošloj godini od planiranih 3.068.000,00 KM odobrilo je 1.812.000,00 KM, dok je izvršeno 1.684.496,36 KM. Preostala sredstva iznose 1.383.503,64 KM u okviru kojih se nalaze i 128.003,64 KM odobrenih, ali nerealiziranih sredstava.

Tri člana Predsjedništva BiH u 2019. godini su odobrila po 120 tisuća KM, što je ukupno 360 tisuća KM, koliko je i bilo planirano.

Parlamentarnoj skupštini BiH bit će upućena i Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće pričuve za prvi kvartal 2020. godine, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora.

Od planiranih 857.000,00 KM tekuće pričuve tijekom razdoblja od siječnja do ožujka ove godine Vijeće ministara je odobrilo ukupno 50.000,00 KM.

REKONSTRUKCIJA I OPREMANJE OBJEKTA DKP U BEČU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – Rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču, procijenjene ukupne vrijednosti 2,1 milijun KM.

Projekt, čija je realizacija planirana u razdoblju 2020. - 2022. godine, bit će financiran iz sredstava uplaćenih na osnovi Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresiranost nijedne države nasljednice bivše SFRJ.

Objekt, koji se nalazi u rezidencijalnom dijelu 17. bečkog okruga, izgrađen je 1868. godine, a Bosni i Hercegovini je pripao u postupku sukcesije bivše SFRJ i sastoji se od podruma, prizemlja, jednog kata i potkrovlja, ukupne netopovršine 415,67 m2, na zemljišnoj parceli veličine 3715 m2. Na parceli se nalazi i pomoćni objekt površine 98,44 m2 koji je adaptiran i u dobrom stanju.

ZAŠTITA STRANACA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio je Odluku o status stranaca za vrijeme važenja Odluke o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ovom odlukom propisuje se postupanje prema strancima koji imaju reguliran status u Bosni i Hercegovini i otklanjaju posljedice nastale propuštanjem definiranih rokova za strance u vrijeme važenja Odluke o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

PROVOĐENJE STRATEGIJE ZA REFORMU SEKTORA PRAVDE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva pravde o provođenju Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini i Akcijskog plana za 2019. godinu, u kojem se daje pregled rezultata i izazova na ispunjenju strateških ciljeva na razini programskih aktivnosti.

Izvješće obuhvaća ostvarene rezultate u strateškim oblastima pravosuđe, izvršenje kaznenih sankcija, pristup pravde, podrška ekonomskom rastu te dobro upravljanje i odgovoran sektor.

Sastavni dio Izvješća su zaključci i preporuke s prijedlogom mjera za institucije sektora pravde u BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije