odluka o dva važna dokumenta

Državni proračun i mostarski sporazum test spremnosti na politički 
dogovor u BiH

30.06.2020.
u 11:55

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održat će 7. srpnja sjednicu na kojoj bi se, nakon dugo vremena, trebala razmatrati dva iznimno važna dokumenta, piše Večernji list BiH.

Prva je prijedlog proračuna institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, a druga izmjene i dopune Izbornog zakona koje se odnose na Grad Mostar sukladno sporazumu koji su potpisali predsjednici HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Usvajanje proračuna već dugo se čeka, a jedan od glavnih razloga kašnjenja je činjenica da je zbog pandemije unutar ranije pripremljenog prijedloga proračuna trebalo izvršiti značajne korekcije. Izdvojeno je, između ostalog, oko 42 milijuna maraka za pomoć ekonomiji zbog posljedica pandemije.

Zastupnički klubovi

Država se trenutačno financira na principu privremenoga financiranja, a upravo istječe druga tromjesečna odluka. Osim toga, usvajanje proračuna očekuje se po žurnoj proceduri i zbog obveza vezanih za organizaciju lokalnih izbora.

Iz Središnjega izbornog povjerenstva BiH rade medijski i svaki drugi pritisak, tvrdeći da je ugroženo obavljanje pripremnih aktivnosti prema zakonom utvrđenom kalendaru. Međutim, ignoriraju činjenicu da su sami ugrozili izborni proces nezakonitim prolongiranjem izbora, a upitan je i legitimitet pojedinih članova SIP-a.

Nepoznanica je kako će se pojedini zastupnički klubovi postaviti prema predloženom proračunu, ali za očekivati je da barem stranke čiji su kadrovi kroz Vijeće ministara i Predsjedništvo podržali prijedlog proračuna glasuju “za”. To bi bilo sasvim dovoljno da ovaj dokument bude i usvojen.

Neizvjesno je pak glasovanje o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona, a koje se odnose na Grad Mostar. Zajednički su ovaj prijedlog u proceduru uputili zastupnici HDZ-a i SDA. Potrebna je još najmanje potpora partnera iz SNSD-a kako bi ovaj prijedlog bio usvojen u donjem domu državnog Parlamenta.

Dom naroda trebao bi zasjedati dan poslije i potvrditi proračun te izmjene Izbornoga zakona. Uz glasove SNSD-a, HDZ i SDA, u ovom domu imaju komotnu većinu za usvajanje zakonskih izmjena koje će građanima Mostara nakon 12 godina omogućiti da biraju lokalnu vlast.

No, imajući u vidu političke odnose u BiH i dosadašnja iskustva, treba biti vrlo oprezan u procjenama i očekivanjima.

Višestruki značaj

Značaj sporazuma o Gradu Mostaru je višestruk. Jer, osim što rješava pitanje lokalnih izbora u ovom gradu i usvajanje gradskog Statuta, dogovor Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića doprinosi relaksaciji ukupnih hrvatsko-bošnjačkih odnosa te otvara prostor za nastavak europskih integracija BiH.

Gotovo da nema relevantne međunarodne adrese s koje nisu stigle pohvale za mostarski sporazum. Bit će šteta ako ovaj nesumnjivi pozitivni iskorak propadne zbog politikantskih kalkulacija u državnom Parlamentu.

Kritike koje se mogu čuti na postignuti sporazum uglavnom nisu od iznikne važnosti, već načelne prirode. 
Prigovara se, uglavnom, da bi se prigovaralo jer svima je jasno da je kompromis jedino rješenje za ovaj problem, ali i mnoge druge u BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?