MIO

Dug za neuplaćene doprinose iznosi više od milijardu KM

05.03.2010., Osijek - Osjecka tvornica poljoprivrednih strojeva OLT u velikim je problemima zbog krize u poljoprivredi.  Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL
25.09.2015.
u 06:15

Prema posljednjim podacima, više od 50.000 radnika u BiH nema uvezan staž. Zbog cjelokupne situacije, često nemaju ni zdravstveno osiguranje, dok na mirovinu ne mogu ni pomišljati. Osim zakidanja radnika, neuvezivanjem staža ostala je zakinuta i država, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Velika dugovanja

Prema procjenama MIO, dug za neuplaćene doprinose iznosi više od milijardu KM. Kako je početkom godine istaknuto iz Sindikata metalaca BiH, samo u ovom djelokrugu je više od 40.000 neuvezanih godina radnog staža. Federalna Vlada imala je u planu od sljedeće godine početi rješavati ovaj gorući problem, gdje bi prvenstvo imali radnici iz državnih poduzeća, a što bi trebalo biti prošireno na sve ostale radnike. Zakon o uvezivanju radnog staža dio je Reformske agende i trebao bi biti usvojen do kraja ove godine. Ovim zakonom Vlada bi preuzela obvezu za osiguranike kojima doprinosi nisu uplaćeni u razdoblju od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 2014. O ovom problemu se prije tri dana raspravljalo i na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH, gdje je kazano kako treba proširiti radnu skupinu koja radi na tekstu budućeg zakona. S tim u vezi potrebno je uključiti i poslodavce kao jednog od tri socijalna partnera u ESV. I sindikati i poslodavci su za ovaj zakon, ali se nisu slagali s odlukom da se staž uvezuje samo radnicima iz državnih poduzeća, te smatraju da radnici nisu i ne mogu biti krivi što im radni staž nije uvezan. Poslodavcima smeta što zakon predviđa uvezivanje staža i za radnike tvrtki koje su isplaćivale enormno visoke plaće u odnosu na prosjek, posebno u realnom sektoru, a nisu uplaćivale doprinose. Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako će isključiti sve one koji su isplaćivali plaće, a unutar njih su mogli i doprinose. Ovim zakonom ne bi bili obuhvaćeni radnici Željeznica FBiH i rudnika jer plan Vlade je da oni i dalje rade.

Osiguranje sredstava

Prema prvim procjenama, za uvezivanje staža treba osigurati oko 452 milijuna KM koji bi se osigurali iz proračuna, prodajom imovine i kapitala u vlasništvu FBiH te kreditnim zaduživanjem. Staž bi se uvezivao onim radnicima koji ispunjavaju uvjete za mirovinu. S obzirom na to da je jedan broj tvrtki ugašen, zahtjev za uvezivanje radnog staža mogli bi podnositi i radnici koji budu ispunjavali kriterije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?