zdravstvo

Duge liste čekanja najveći problem pacijenata u BiH

Pacijenti
11.11.2016.
u 13:45

Pacijenti u zdravstvenim ustanovama u BiH najviše se žale na duge liste čekanja, kao i na strah od traženja mišljenje drugog liječnika, međutim ono što je zabrinjavajuće je to što većina pacijenata i ne znaju da imaju pravo žaliti se ako naiđu na neku neprijatnost u bolnicama, izjavila je u petak Merima Spahić u ime Udruge za razvoj društva "Kap" BiH.

- Pacijenti se najviše žale na duge liste čekanja koje, zapravo, ugrožavaju njihove živote i jako je puno njih koji nikada nisu došli na red na pregled, jer se na tim listama može čekati i po nekoliko mjeseci, a u Sarajevu postoji primjer i po nekoliko godina - kazala je Spahić uoči okruglog stola o pravima pacijenata u BiH.

Udruga "Kap" organizirala je okrugli stol uz podršku Veleposlanstva SAD-a u BiH, a u sklopu cjelogodišnje kampanje "Moje pravo", čiji je cilj informirati građane o zakonskim pravima i obvezama koje imaju tijekom boravka u zdravstvenim institucijama.

- Pored dugih listi čekanja, drugo pravo koje se najčešće krši je pravo na drugo mišljenje, gdje pacijenti ne smiju tražiti mišljenje drugog liječnika upravo zbog sujete onog prvog – istaknula je Spahić.

Poražavajućim je navela podatak da oko 80 posto građana i pacijenata apsolutno ne zna da ima bilo kakva prava u zdravstvenim institucijama, dok velika većina njih smatra da ta prava ne mogu ostvariti.

Prava, obveze i odgovornosti pacijenata u Bosni i Hercegovini regulirani su entitetskim zakonima, koji su, kako je kazala, odlični, no problem je u njihovoj implementaciji.

- Čest je slučaj gdje pacijenti kažu kako se ne žele žaliti jer smatraju da se neće ništa promijeniti, ali poručujem pacijentima da ne šute i da svoja prava mogu ostvariti jer je to zakonom regulirano, a sve institucije koje krše ta prava krše zakone ove zemlje - kazala je Spahić.

Predsjednica Udruge "Novi pogled" Mostar Maja Memić također je istaknula kako jako mali broj građana uopće zna da ima ikakva prava, a posebice pacijenti s dijagnozom, koji su tada izgubljeni u "našem zdravstvenom sustavu".

- Potrebno je raditi kako na educiranju zdrave populacije u prevenciji bolesti tako i educiranju pacijenata da podignu svoj glas ako se ne slažu s nečim i ako su naišli na neku neprijatnost u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi. Ne trebaju šutjeti nego progovoriti i žaliti se – poručila je Memić.

Predsjednik Udruge za zaštitu potrošača "Futura" Mostar Marin Bago mišljenja je da se pacijenti, zapravo, nemaju kome žaliti jer u 80 posto općina ne postoje zdravstvena vijeća, čije je osnivanje propisano zakonom.

- Svaka općina i županija mora imati zdravstveno vijeće koja svakih šest mjeseci iz zdravstvenih ustanova dobiva broj prigovora i to objavljuju javno. Kada bi se javno, kako nalaže zakon, objavili prigovori, onda bi i pacijenti otišli tom doktoru i ponovno zatražili uslugu bez problema i situacija bi bila riješena - naglasio je Bago.

Nakon završetka okruglog stola, učenici – volonteri Srednje medicinske škole Španjolskom trgu u Mostaru dijelit će brošure građanima kako bi ih informirali o njihovim osnovnim pravima u zdravstvenim institucijama.

Udruga za razvoj društva "Kap" nakon Mostara okrugli stol organizirait će u Banja Luci i Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije