Darinka Čečura iz Livna s karcinomom se bori četiri godine

Dugo sam čekala na odlazak liječniku, mislila sam - proći će

14.10.2021.
u 17:11

Livanjska Udruga žena oboljelih od raka dojke “Bistrica” tradicionalnim obilježavanjem Dana ružičaste vrpce još je jednom skrenula pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, posebice žena kod kojih je rak dojke najčešća vrsta, piše Večernji list BiH. 

Članice Udruge dijelile su promotivni materijal građanima, a oni su, sukladno svojim mogućnostima, donirali novac te i na taj način podržali rad Udruge. Zahvaljujući potpori županijskih vlasti projekt ranog otkrivanja raka dojke uz besplatne mamografske preglede za sve žene na području Hercegbosanske županije provodi se kontinuirano još od 2006. godine.

Hrabro se nose

- To je jako značajno. Nažalost, puno smo karcinoma dojke otkrili, ali, srećom, doista veliki broj slučajeva bio je u ranom stadiju. Upravo je i posebna važnost ovakvih susreta da uputimo na značaj rane dijagnostike i prevencije, gdje su onda ishod, prognoza i izlječenje puno veći - kazao nam je prvi čovjek Livna dr. Darko Čondrić, inače specijalist radiologije, koji već više od jednog desetljeća prati rad Udruge “Bistrica” i pruža potporu ženama u svakom pogledu. Tako je došao i ovoga puta, kaže, prije svega kao liječnik, a onda i kao gradonačelnik Livna te dodao da mu je puno draže sa ženama se družiti na ovakvim manifestacijama nego u ordinaciji kada im mora priopćiti dijagnozu.

Da je prevencija najbolji i najjeftiniji lijek, suglasni su i struka i oni koji se hrabro nose s tom bolešću. Među njima je i Darinka Čečura koja se s karcinomom dojke bori četiri godine.

- Otkrila sam karcinom sama, opipom, i još sam prilično dugo i čekala jer sam se nadala kako će to proći samo od sebe. Ali nije, tako da sam išla na mamografiju i onda su utvrdili da je zbilja zloćudni. Liječnik mi je jamčio da je karcinom izlječiv i da sam došla navrijeme - kazala nam je Čečura kojoj je odstranjen dio dojke.

Udruga “Bistrica” je i njoj, ali i Zori Karadži, koja je karcinom operirala prije sedam godina, puno pomogla da se lakše nose s bolešću. - Udruga mi je sve. Sastajemo se, razmjenjujemo iskustva, pomažemo jedna drugoj, samo što jako malo žena ide u Udrugu, jednostavno kriju, neće, i to me čudi - govori nam Zora, a Darinka dodaje kako jedva čeka svaku srijedu, kada se sastaju i kad se, unatoč problemima, šale i ugodno razgovaraju.

- Budući da smo županijska udruga, cilj nam je, kada prođe ovo ludilo s koronom, obuhvatiti sve gradove u županiji, ponovno imamo seminare, predavanja i druženja - kazala je za Večernji list predsjednica Udruge “Bistrica” Slavica Gotovac te dodala kako su u Županijskoj bolnici u proteklih devet mjeseci napravljena 422 mamografska pregleda, bilo je 12 operacija, a otkriveno šest karcinoma dojke.

Povećan broj malignoma

Nažalost, i HB županija, kao i cijela BiH, u ovoj godini bilježi povećan broj malignoma, govori dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a.

- Od ukupnog broja umrlih u prvih pola godine - 513, od malignih bolesti umrlo je 57, što pokazuje kako je situacija alarmantna - kazala nam je dr. Mamić.

Kada se bolest otkrije u začetku, nema potrebe za kemoterapijom, a kvaliteta života nemjerljiva je u odnosu na osobe kod kojih je karcinom otkriven u kasnoj fazi. I upravo zbog toga ove hrabre žene organiziraju ulične akcije, okrugle stolove, educiraju srednjoškolce, a ne zaboravljaju ni žene u ruralnim područjima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije