"Država za čovjeka" je 2010. zaboravljena

Duraković je predvidio da će Lagumdžija sahraniti SDP

'lagumdzija'
Foto: ''
17.10.2014.
u 10:30

SDP i Lagumdžija su bili glavni krivci zato što je u BiH formirana vlast tek nakon više od godinu poslije izbora 2010. Lagumdžija je koalirao sa svima, postizao dilove sa svima, u protekle četiri godine povećan je broj nezaposlenih, broj ugašenih poduzeća...

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) na Općim izborima održanim prošlog vikenda je doživjela potpuni krah. Od stranke koja je 2010. godine bila pobjednik, obećavajući "državu za čovjeka" SDP je postao brod koji tone.

Gdje je zapravo predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija SDP doveo najbolje se vidi po izbornim rezultatima. SDP na čelu s njegovim predsjednikom je najveći gubitnik ovih izbora, kao što je to bila Stranka za BiH 2010. godine, koja se ni do danas nije oporavila od udarca na izborima prije četiri godine.

SDP i Lagumdžija su bili glavni krivci zato što je u BiH formirana vlast tek nakon više od godinu poslije izbora 2010. Lagumdžija je koalirao sa svima, postizao dilove sa svima, u protekle četiri godine povećan je broj nezaposlenih, broj ugašenih poduzeća, nije napravljen gotovo nikakav pomak ka euroatlanskim integracijama, nije implementirana presuda Sejdić-Finci, za što se doduše krivnja ne može pripisati Lagumdžiji i SDP-u, ali je tu još niz drugih stvari za koje je SDP kriv.

Zapravo, SDP na čelu sa Lagumdžijom je naviše kriv prema samom sebi, jer su izdali ideju socijaldemokracije, jer je kao takav SDP bio gramziv kada su u pitanju fotelje, resursi zemlje, javna preduzeća, a socijalna pravda i "država za čovjeka" su nakon 2010. zaboravljeni.

Krah ove stranke ako Lagumdžija ostane na njenom čelu, najavio je i pokojni prof. dr. Nijaz Duraković, Lagumdžijin prethodnik na čelu stranke. On je 2002. napustio SDP upravo zbog Lagumdžije. - Dajem neopozivu ostavku na članstvo u SDP-u, na članstvo u Predsjedništvu SDP-a i neka vam je sa srećom, izaberite Lagumdžiju i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima", kazao je tada Duraković.

Sa Durakovićem i poslije njega su otišli još neki ugledni članovi ove stranke, a jedan od događaja koji je najviše potresao SDP proteklih godina je odlazak Željka Komšića, čije je opraštanje od SDP-a bilo poput TV sapunice, ali na kraju se pokazalo da je bilo bolnije za SDP, nego za njega, mada su iz njegove bivše partije sve vrijeme tvrdili suprotno.

"Zlatko, odlazi", riječi su koje je SDP očigledno davno trebao reći svome vođi, ali to se nije dogodilo. Uz pomoć stranački podobnih i poslušnih i kažnjavanja onih koji to nisu, Lagumdžija se sve ove godine održao na čelu stranke za koju je ogroman broj građana 2010. godine mislio da će zaista donijeti promjene, pravdu i socijaldemokraciju.

Lagumdžija će otići sa čela SDP-a vrlo brzo i to nakon Kongresa koji će biti održan idućeg mjeseca. Usprkos tvrdnjama pojedinih da on priprema Bakira Hadžiomerovića, da mu grije stolicu dok se ponovo vrati na čelo SDP-a, Lagumdžija je to negirao. Međutim, ne treba nikada zaboraviti da govorimo upravo o njemu, majstoru taktika i kombinacija. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije