proslava u Grabu u ljubuškom

Dva stoljeća Skoka u Grabu, kršten i Leo, najmlađi s tim prezimenom

28.12.2018.
u 11:00

Skoke iz mjesta Grab kod Ljubuškog obilježile su jučer 200. obljetnicu prvoga pisanog spomena njihova prezimena u tom selu, u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Na svetoj misi, koju je predvodio fra Iko Skoko, zahvalili su Bogu za blagoslov koji ih je pratio tijekom više od dva stoljeća življenja u Grabu. Skoke su u povodu toga župniku fra Stipanu Klariću darovale kalež za njihovu crkvu. Nakon svete mise slavlje je nastavljeno pred crkvom uz božićne i domoljubne pjesme. Slavlje te obljetnice uveličalo je i krštenje najmlađega Skoke, Lea, sina Matijasa i Jadranke Skoko, u župnoj crkvi.

Prvi pisani podatak o Skokama u Grabu datira iz 1818. godine. Te godine u župi Veljaci vjenčan je Božo Skoko, sin Mije Skoke i Mande Živković iz Graba, s Ružom Vukojević, kćeri Pave i Petronile Banudur iz Veljaka (Matica vjenčanih župe Veljaci, broj 1).

Skoke su, inače, doselile u Grab i ljubuški kraj iz Rasna kod Širokog Brijega. Tamo se spominju još 1742. godine. A najstariji spomen Skoka dosad je u Slavonskoj Požegi 1625./1626. godine. Te godine rođen je fra Luka Skoko Sokol koji bijaše vođa pokreta oslobođenja Slavonije od Turske 1687. - 1691. godine. Poslije je uzeo prezime svoje majke Ibrišimović. Umro je u Požegi 1698. godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije