zenica

Dvadesetak radnika Zenicatransa započelo štrajk glađu

Foto: Fena
07.01.2020.
u 08:47

Grupa od 20-tak radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika započela je jutros u 7.40 sati u dvorani Autobusne stanice Zenica štrajk glađu.

Radnici tog produzeća od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ali su jučer samo za dolaske autobusa s međunarodnih i međugradskih linija, oslobodili nekoliko perona izvan stanice. 

Kako je objasnio predsjednik Sindikata Huso Sarvan, jedna će grupa radnika štrajkati glađu dok će ostali nastaviti s blokadom stanice.

-Štrajk je na dobrovoljnoj bazi. Stvorila se želja od ratnih vojnih invalida i razvojačenih branitelja te onih kojima dozvoljavaju njihove psiho-fizičke sposobnosti da može izdržati. Mi smo se spremili na sedam do 10 dana. Mi smo ovdje dok nas, jednog po jednog hitna ne iznese. Dogovorili smo se da danas budemo samo na vodi, a da, ako ne bude pozitivnog odgovora ili naznaka da se može dogoditi, mi ćemo pristupiti štrajku glađu i bez vode - najavio je Hazrudin Bilić, koji će predvoditi grupu radnika koji štrajkaju glađu.

Nakon duže blokade računa od Županijskog poreznog ureda Zenica, račun tvrtke jučer je deblokiran te su stvoreni uvjeti za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija. Međutim, radnici traže da se nađe neko sustavno rješenje za spas poduzeća, ali Sarvan ističe kako oni danas neće pokrenuti autobuse, iako cijene napore direktora Darmina Terzića. 

- Sve se svelo na jedan zahtjev, a to je da Gradska uprava i gradonačelnik preuzmu porezni dug. Kako je riješio Čelik, tako neka riješi i nas - kaže Sarvan.

Gradsko vijeće Zenice na sjednici koja je održana u rujnu, donijelo je zaključak da im se zadnja četiri mjeseca prošle godine iz suficita rebalansiranog proračuna Grada doznačuje po 150.000 KM te i jednokratno 400.000 KM, ali rebalans proračuna za 2019. godinu nije izradila Gradska uprava. 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmana koje su na Prijedlog proračuna za 2020. godinu bili uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 milijuna KM bio amandman za pomoć toj gradskoj tvrtki, povukao je iz rasprave taj dokument.

Kasumović je u petak napustio i hitnu tematsku sjednicu GV na kojoj se raspravljalo o Zenicatransu, jer vijećnici nisu u dnevni red te sjednice željeli uvrstiti i raspravu o proračunu Grada za 2020. godine.

Grupa radnika, najavio je Sarvan, danas će se u 10.00 sati zaputiti pred Gradsku uprave, a najavljuje da će im se u tom pohodu priključiti i građani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije