Zdravlje

Dvije osobe oboljele od teške akutne respiratorne infekcije, obje iz Zenice

03.02.2017.
u 10:00

Ambulante hitne pomoći posljednjih su dana pune pacijenata. Uz različite viroze, najveći broj njih pomoć traži zbog simptoma prehlade i gripe. Širenju virusa pogoduju i vremenske prilike, odnosno nagle oscilacije temperatura. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, virus gripe u ovom bh. entitetu itekako je prisutan, piše Večernji list BiH.

Velik broj oboljelih

Od početka listopada prošle godine do 29. siječnja ove, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 16.787 oboljelih koji su imali simptome gripe.

Prema prispjelim podacima iz nadzora, tijekom prošlog tjedna u Federaciji BiH broj oboljelih sa simptomima sličnima gripi nešto je manji u odnosu na tjedan prije te je ukupno prijavljeno 1545 slučajeva. Najveća stopa obolijevanja registrirana je kod male djece i djece školske dobi, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Ističu i kako je oboljenja slična gripi prijavilo devet od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Važno je naglasiti i kako su u prošlom tjednu iz sentinel nadzora registrirana dva slučaja oboljenja od teške akutne respiratorne infekcije.

Oba slučaja ovog oboljenja registrirana su na području Zeničko-dobojske županije, i to bez dokazane prisutnosti virusa gripe. “Od svih uzoraka poslanih na Kliniku za mikrobiologiju Univerzitetskog centra Sarajevo, 75% je pozitivno na virus gripe koji odgovara tipu A(H3)”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Savjeti za prevenciju

Budući da je virus prisutan, iz Zavoda navode neke od savjeta koji mogu pomoći pri izbjegavanju zaraze. Tako je prvenstveno potrebno izbjegavati gužve, skupove i zatvorene prostore. “

Koristite maramice pri kašljanju, kihanju i brisanju nosa, izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama, često perite ruke sapunom i toplom vodom, izbjegavajte kontakte s oboljelima od gripe”, stoji u uputama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Nadalje navode kako treba izbjegavati posjete zaraženim osobama, osim ako nije nužno. Onima koji boluju od gripe preporučuje se liječenje, odnosno njega kod kuće do ozdravljenja.

“Liječenje je simptomatsko – preporučuje se mirovanje, uzimanje dosta tekućine, snižavanje temperature ako ona prelazi 38 stupnjeva (antipireticima – sredstvima za snižavanje temperature). Antibiotike ne treba koristiti jer nisu djelotvorni, a antivirusne lijekove upotrebljavati samo ako to liječnik propiše”, ističu iz Zavoda.

Upozoravaju kako je potrebno potražiti pomoć liječnika ako temperatura traje dulje ili prestane i ponovno se javi, kao i ako dođe do otežanog disanja i pogoršanja stanja.

Treba izbjegavati i posjete bolesnicima koji su u bolnicama, odnosno posjetiti ih samo ako je nužno, i to pridržavajući se općih mjera zaštite.

Kao mjeru prevencije ističu i da u kontaktima s drugima budete udaljeni barem jedan metar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?