Sljepoća, invaliditet, bolest... njima nisu prepreka

Dvoje studenata s posebnim potrebama primjer uspjeha, ali i kako se upornost isplati

19.03.2017.
u 09:00

Nakon završetka srednje škole nisam znala što studirati i kako upisati studij. Godinu sam pauzirala, ali mi je to dobro došlo kako bih istražila sve opcije i mogućnosti studiranja, počinje priču Martina Stanić, studentica druge godine novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Izvrstan uspjeh

Iako se, kako kaže, ne voli izdvajati, ipak je po nečemu posebna. Jedina je na Sveučilištu slijepa i bez obzira na sve prepreke i poteškoće, Martina je uz snažnu volju upisala fakultet i ima izvrstan uspjeh. - Godinu nakon srednje škole sam pauzirala, tražila mogućnosti, a ostalo slobodno vrijeme sam provodila u radionici “Betlehem”. To je radionica za djecu s posebnim potrebama i djecu s invaliditetom. Kada sam izgubila nadu i pomislila kako nemam nikakve šanse upisati fakultet i studirati, saznala sam za sveučilišni ured koji pomaže studentima s posebnim potrebama, javila se i dobila svu potrebnu pomoć, priča nam Martina. Kazala je kako joj je tada najviše pomogla koordinatorica ureda Vesna Varunek, s kojom se savjetovala oko studija.

- Prva želja mi je bila psihologija, nekoliko dana prije polaganja nazvala me je profesorica Vesna i kazala kako bih trebala izabrati drugi studij jer bi mi se na psihologiji vrlo teško prilagodili. Kada sam to čula, bila sam na sto muka, ali kako me sve zanima, odlučila sam upisati novinarstvo, kaže Martina. Kazala je kako je na početku dogovoreno da joj profesori šalju literaturu u Wordu ili PDF-u kako bi mogla koristiti laptop i govorni program. - Kada su počela predavanja, profesore sam upoznala sa svojom “situacijom” i govorila im kako mi treba literatura. Ispite polažem preko laptopa i govornog programa koji koristim, kazala je. Na pitanje odakle joj program i jesu li joj to omogućili s fakulteta, Martina je kazala kako je program dobila u Centru za slijepe i slabovidne osobe, srednjoj školi koju je završila u Sarajevu. Razgovarali smo i s Martininom asistenticom Gordanom Iličić koja nam je ispričala kako pomaže Martini. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?