Poduzetništvo

Educirano i certificirano 30 zavarivača u US županiji

10.11.2016.
u 07:09

U okviru projekta “Unapređenje Poslovne zone ‘Pilana’” u Bosanskoj Krupi, koji financiraju švicarska vlada, Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Općina Bosanska Krupa, obučeno je i certificirano 30 zavarivača iz Bosanske Krupe.

Sukladno projektu, Općina je, zajedno s poduzećima, definirala potrebe poduzeća unutar poslovne zone te organizirala i osigurala obuku za jačanje poduzeća. Kroz cijeli projekt unaprijeđena je postojeća suradnja s privatnim sektorom, kao i mehanizmi komunikacije. Obuku je u tvrtkama Bosankar i Acma provela certifikacijska kuća TÜVadria Sarajevo u suradnji sa Službom za certificiranje sustava i osoblja TÜV Thüringen, Njemačka.

Obuka je obavljena sa zavarivačima koji imaju iskustvo u radu, ali ne poznaju sve vještine ovoga zanata i specifične zahtjeve koje postavlja standard.

Osnove sadržaja bile su program poznatih škola zavarivanja na Balkanu i smjernice koje su dali instruktori sukladno standardiziranim zahtjevima.

Dvadeset i pet radnika tvrtke Bosankar i pet tvrtke Acma iz Poslovne zone “Pilana” tijekom obuke radili su na pripremi materijala, pravilnom odabiru pomoćnog materijala, pravilnom omjeru jačine struje, napona, brzine dodavanja žice, vještini prilikom povlačenja vara i protoku zaštitnoga plina. Nakon toga provedeno je atestiranje. Na pripremljenim pločama kandidati su, uz nadzor inspektora, izvarili uzorke sukladno položaju na kojem su polagali atest.

Uzorci su dostavljeni akreditiranom institutu na ispitivanje. Nakon dospijeća rezultata, inspektor je izradio akreditirane certifikate za sve polaznike TÜV Thüringen e. V.

Inače, u okviru projekta izgrađena je glavna prometnica dužine 300 metara unutar Poslovne zone “Pilana” koja izravno povezuje prilaze s postojećim i budućim investitorima.

Ovim je ulagačima olakšana pristupna komunikacija, ali su stvorene i pretpostavke za proširenje postojećih i gradnju novih proizvodnih kapaciteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije