Pilot projekt u SŽ

Eksterna matura i za srednje škole

19.02.2016.
u 07:00

U Sarajevskoj županiji se od školske 2012./2013. godine provodi eksterna matura za sve učenike koji završe devetogodišnje obrazovanje, piše Večernji list BiH. Kako nam je rečeno iz Ministarstva obrazovanja ove županije, učenici su do sada morali polagati maturu iz tri obvezna predmeta (bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, matematike i stranog jezika), te još dva izborna.

Samo iz tri predmeta

Međutim, od školske 2015./2016. godine uvedene su određene izmjene. Tako je odlukom ministra za obrazovanje ove županije ukinuto polaganje eksterne mature iz izbornih predmeta pa će se u ovoj školskoj godini matura polagati iz samo tri obvezna predmeta - materinskog jezika, matematike i prvog stranog jezika.

U 2014. godini objavljen je i ispitni katalog s nastavnim temama iz svakog predmeta, te primjerima i rješenjima zadataka.

- U ovoj školskoj godini će u svim srednjim školama koje se obrazuju po četverogodišnjem trajanju, biti proveden pilot projekt - polaganje eksterne mature.

Naša je namjera da učenici polažu eksternu maturu iz tri nastavna predmeta, po modelu po kojem polažu učenici u osnovnim školama, kazao nam je ministar obrazovanja Sarajevske županije prof. dr. Elvir Kazazović dodavši kako su u tijeku aktivnosti na izradi materijala - vodiča za navedene predmete koji će omogućiti učenicima pripremanje za eksternu maturu. Vodiči će biti podjeljeni u dvije razine za učenike koji pohađaju gimnazije i one koji pohađaju ostale srednje škole po četverogodišnjem programu.

Uz EMIS sustav na kojem se zasniva polaganje eksterne mature u cjelini, učenicima se dodjeljuje bar kod, tiskaju se testovi, vrši se vanjska provjera urađenih testova.

Tek kada Povjerenstvo završi bodovanje testova na eksternoj maturi, uz pomoć bar kod čitača se, po okončavanju svih navedenih aktivnosti, očitava ime i prezime učenika.

Na pitanje je li se eksterna matura pokazala uspješnom, ministar je kazao kako je to pitanje na koje se ne može dati samo pozitivan ili negativan odgovor.

- Dakle, matura je pokazala određene slabosti, ali također i prednosti. S obzirom na to da se već tri godine uspješno realizirala, mislimo kako je u informatičkom smislu postignuta visoka razina u organiziranju ovog odgovornog i kompliciranog zadatka, kazao je Kazazović dodavši kako se učenici pripremaju za uspješno polaganje mature na način da sa svojim predmetnim nastavnicima svladavaju obrazovne izazove koji su postavljeni u vodičima za svaki nastavni predmet.

Otklanjanje zastoja

- Rezultati mature pokazali su kako u određenim školama predmetni nastavnici nisu u potpunosti realizirali predviđeni nastavni plan i program, te su u vezi s ovim pitanjem već poduzete određene aktivnosti u cilju unapređenja stanja, kazao je Kazazović dodavši kako istodobno visok broj osvojenih bodova na maturi upućuje na ozbiljnost nastavnika i menadžmenta škola, kao i učenika i njihovih roditelja u pripremama za maturu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?