vozilo budućnosti

Električni romobili: Kazna za vožnju po kolniku ili biciklističkoj stazi 30 KM

24.07.2020.
u 07:00

Električni romobili već su neko vrijeme veliki trend u svijetu, a sve češće ih viđamo i na bosanskohercegovačkim ulicama. Klasični romobil mnogima je ostao u lijepom pamćenju iz djetinjstva. Danas su romobili mnogo razvijeniji, ali i neusporedivo brži od onih prije nekoliko desetljeća, piše Večernji list BiH.

Zbog svoje praktičnosti, ekonomičnosti i kompaktnosti mnogi ih smatraju vozilom budućnosti, a vozeći ove romobile nećete doći oznojeni na posao. Pojedini modeli dostižu brzinu od 40 km/h, zbog čega ih mnogi smatraju brzim i praktičnim sredstvom za kretanje po gradu. Ne zahtijevaju uporabu fizičke snage, ali ni registriranje, što je značajna financijska ušteda. Cijena im se kreće od 250 do 1500 KM te nema sumnje da ćemo ih sve češće viđati u prometu. Međutim, postoji i jedan ne tako banalan problem - zakon u BiH ne prepoznaje ih kao sudionike u prometu te, koristeći ih za vožnju do posla ili trgovine, riskirate kaznu.

Akcije policije

Odgovor na pitanje kuda se mogu kretati električni romobili, potražili smo u MUP-u HNŽ-a gdje su nam kazali kako se ovakvim romobilima, po zakonu, zabranjuje vožnja kolnikom i biciklističkim stazama. “Po Zakonu o osnovama sigurnosti cestovnog prometa u BiH, po članku 106., električnim romobilima zabranjeno je kretanje po kolniku i biciklističkoj stazi. Ako se takvi romobili kreću po istima, vozačima slijedi novčana kazna u iznosu od 30 maraka. Električni romobil spada u rang dječjih igračaka”, kazao nam je glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić. U članku 106., stavku 3. stoji: “Na kolniku ceste zabranjeno je igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom, koturaljkama i slično, kao i sanjkanje, skijanje i drugo, osim ako je to posebno dopušteno”. Na pitanje kuda se mogu kretati ako ne mogu na kolnik i biciklističke staze, kuda je dopušteno kretanje ovakvih prijevoznih sredstava, Marić nam je kazao da su to igrališta ili slična mjesta. U posljednje vrijeme sve više se na ulicama viđaju djeca kako jure na električnim romobilima te se stoga roditelje poziva na dodatni oprez. Marić nam je potvrdio da dosad nemaju evidentiranu nijednu nesreću u kojoj je sudjelovao električni romobil. Međutim, to nije slučaj u Sarajevu gdje je prošlog mjeseca lakše ozlijeđena pješakinja nakon što ju je ženska osoba udarila električnim romobilom. Vještak prometne struke Aziz Kovačević iz Sarajeva tom prilikom je kazao da se ovaj događaj neće moći tretirati kao prometna nesreća. - Električnog romobila nema u zakonu i ne možemo to tretirati kao prometnu nesreću. Romobili nisu definirani i morat će se sve tretirati kao događaj - kazao je Kovačević. Ovo je svakako upozorenje za sve sudionike u prometu, ali i nadležne, kako bi se električni romobili konačno uvrstili u zakon i počeli tretirati kako nova kategorija u prometu. U MUP-u RS-a odlučili su poduzeti neke korake nakon što se dječak teže ozlijedio vozeći električni romobil po cesti. Prošlog tjedna izvijestili su kako će se u idućim danima njihovi policajci posebno koncentrirati na ovaj problem te će kontrolirati sve koje zateknu za upravljačima električnih romobila s prvenstvenim ciljem da ih odvrate od vožnje po cestama. Kako proistječe iz priopćenja, u policiji su zaključili kako bi se električne romobile zapravo trebalo koristiti isključivo za “igru i zabavu”, dok ih se uopće ne bi smjelo voziti po ulicama. - MUP RS-a apelira na građane koji koriste električni romobil da do izmjene zakonskih propisa i preciznog propisivanja korištenja ovog sredstva u prometu isti koriste na prostorima namijenjenima za igru i privatnim posjedima, a iznimno na pločniku, i to brzinom ljudskog hoda, dok je vožnja kolnicima prekršaj za koji će policijski službenici sankcionirati počinitelje - stoji u priopćenju.

Turistička ponuda

I dok MUP RS-a apelira da se ograniči korištenje, u Trebinju su električne romobile uvrstili u turističku ponudu za razgledavanje grada. Vožnju ovim sve aktualnijim prijevoznim sredstvom nude po cijeni od 5 KM po satu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije